Naar school of het werk, de stad verkennen, je snel verplaatsen naar een volgende afspraak of boodschappen doen? De fiets is HET perfecte vervoersmiddel in Kortrijk. De meeste plekken in Kortrijk zijn op zowat 15 minuten fietsen bereikbaar.

Kortrijk werd in 2020 uitgeroepen tot Vlaanderens beste fietsstad. En de stad zet alles in het werk om een echte fietsstad te zijn. Een uitgebreide fietszone, veilige fietsverbindingen, deelfietsen, fietspompen ... Heb je een suggestie om het nog beter te maken? Laat het ons weten!

Fietsbeleid

Hoe bouwen we verder aan de fietsstad van vandaag en morgen? 

  • Kortrijk tekende een visie uit voor de fietsverbindingen van morgen en overmorgen. Zo dichten we stap voor stap de mazen in het net en zorgen we voor een stad die veilig en comfortabel doorkruisbaar is met de fiets. Benieuwd? Bekijk hier het volledige visiedocument.
  • Ruil je je wagen in voor een fiets? Dan krijg je van Kortrijk een pluim en een premie

Bescherm je fiets

Voorkom dat je fiets gestolen wordt. Investeer in een goed fietsslot en maak je fiets vast aan een van de vele fietsenstallingen. En laat je fiets labelen! Bij het stedelijk preventieteam krijg je info over een degelijk fietsslot en om je fiets te laten labelen.

Is je fiets toch gestolen? Doe altijd aangifte van de diefstal bij de lokale politie. Met een PV van je aangifte krijgen inwoners van Kortrijk via Parko een fietsleencheque die recht geeft op 1 maand gratis huur van een fiets bij Mobiel vzw. 

Kind met fiets in natuur

Leuke fietsroutes

Zoek je mooie plekjes om met de fiets te bezoeken? Of kant-en-klare fietsroutes om Kortrijk te ontdekken?

Ontdek downloadbare plannetjes, fietstips en de mogelijkheden om een fiets te huren.

 Word toerist in eigen stad

 

Fietstassen

Ben je fan van fietsen in Kortrijk en kan je wel wat extra bergruimte gebruiken op je fiets? Met de fietstassen van Kortrijk Fietst sla je twee vliegen in een klap.

De dubbele fietstassen kosten 40 euro. De enkele shoppingfietstassen zijn te koop aan 10 euro. Klik hier voor extra foto's.

Je kan de fietstassen aankopen bij Parko (maak hier je afspraak - kies voor Parko - Abonnementen fietsparkeren).

fiets

Achtergelaten of hinderlijk gestalde fietsen

Stad Kortrijk verwijdert achtergelaten en hinderlijk gestalde fietsen. Je mag je fiets niet langer dan 2 weken op dezelfde plaats achterlaten op de openbare weg. Dus ook niet in een publieke fietsenstalling. Team Mobiliteit en Parkeren hangt een kaartje aan achtergelaten fietsen. Daarop staat de datum vanaf wanneer de stad de fiets zal verwijderen. Zo krijgt de eigenaar nog de kans om de fiets mee te nemen. Toch verwijderd? De fiets wordt 3 maanden bewaard.

 

Je fiets zoeken of ophalen

Gevonden of verwijderde fietsen worden 3 maanden bewaard in het fietsdepot. Op www.verlorenofgevonden.be vind je een overzicht.

Gebruik bij het zoeken zoveel mogelijk relevante trefwoorden, zoals kleur, merk, type of plaats. 

Heb je jouw fiets gevonden op de website? Neem dan contact op via kortrijkfietst@kortrijk.be. Gelieve meteen het PV van aangifte van diefstal of een aankoopfactuur als bijlage toe te voegen.

Je kan achtergelaten of hinderlijk gestalde fietsen zelf melden via 1777.

Doe hier een melding