(Her)ontdek Kortrijk

Stad Kortrijk onderging de afgelopen jaren een echte metamorfose en biedt heel wat opportuniteiten voor investeerders. De stad werkte een stimulerend beleid uit voor handel en diensten. Samen met het toenemend aantal bezoekers, de unieke ligging en de op til staande investeringen, is dit hét moment om in Kortrijk te investeren.

Broelkaai in Kortrijk

Stadsvernieuwing

De verlaagde Leieboorden en de nieuwe bruggen over de Leie zijn voorbeelden hoe Kortrijk de afgelopen jaren veranderde. Het water werd terug gegeven aan de stad en bezoekers en inwoners weten dat ten volle te smaken. Die stadsvernieuwing is medeverantwoordelijk voor de nieuwe dynamiek die in de stad heerst.

Ook het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide is een exponent van deze metamorfose. Met co-creatiehub Hangar K, evenementenhal Départ en het nieuwe Lago zwembad is er heel wat beweging op deze site.

De aanwezigheid van Howest en haar vele studenten draagt bij tot deze dynamiek. Want maar liefst 16.000 studenten studeren aan de 4 verschillende hogescholen en universiteiten in Kortrijk.

De komende jaren blijft Kortrijk vernieuwen. Overal in de binnenstad zetten we in op een aantrekkelijk openbaar domein en beleving. We pakken het winkelwandelgebied aan, maken verder werk van de verlaging van de Leieboorden, geven het Casino-en Conservatoriumplein een nieuwe aanblik en creëren een groene en veilige stationsomgeving.

winkelstraat

Slow Shopping doe je in Kortrijk

In 1962 was Kortrijk de eerste stad in Vlaanderen met verkeersvrije winkelstraten. De stad groeide uit tot dé shoppingstad van Vlaanderen. Nu vormen de verkeersvrije winkelstraten een lus met in het hart shoppingcenter K in Kortrijk. Hier winkel je ongestoord in een rustige omgeving, vlakbij het historisch hart van de stad met een voortreffelijke horeca.

Het winkelwandelgebied nemen we onder handen om een nog attractievere plek te vormen. Meer groen, plaats voor ontmoeting en meer aandacht voor kinderen. Dit moet hét winkelgebied van de toekomst worden.

Kaart met ligging stad Kortrijk

Ligging

Stad Kortrijk is de centrumstad van Vlaanderens bedrijvigste regio en is erg centraal gelegen langs 3 belangrijke autosnelwegen, de Leie en het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

  • Lille (Rijsel): 33 Km, 20 minuten
  • Gent: 48 Km, 30 minuten
  • Brussel: 92 Km, 1u10
  • Antwerpen: 99 Km, 1u15
  • Parijs: 246 Km, 2u45
  • Amsterdam: 262 Km, 2u55
  • Londen: 308 Km, 4u10
  • Berlijn: 820 Km, 8u22
Creatieve stad aan de Leie meubel

Creatieve stad aan de Leie

Sinds november 2017 behoort Kortrijk tot het netwerk creatieve steden van UNESCO. Creativiteit zit in het DNA van de regio. De bedrijven en organisaties van regio Kortrijk zijn niet bang om te experimenteren en te innoveren en samen te werken om dit te bereiken.

Ze zijn flexibel en staan bekend om hun probleemoplossend, inventief denken. 'Design thinking' noemen we dat!

Ondertussen zet Kortrijk alles op alles om culturele hoofdstad te worden in 2030. Niet alleen stippelden we een volledig traject uit maar er volgen ook gigantische investeringen in culturele activteiten en infrastructuur. Denk maar aan de kunsttriënnale die honderduizenden bezoekers op de been bracht. In 2024 gaat een nieuwe editie door tijdens de zomermaanden. 

Het hypermoderne museum rond 1302 bracht al heel wat nieuwsgierigen naar de stad. In 2024 gaat ook Abby, de tentoonstellingsite van internationaal kaliber open voor het grote publiek. 

De Warmste Week 2019

Levendige stad

Kortrijk is een opvallende vitale stad geworden. Zo koos Studio Brussel voor Kortrijk als gaststad met De Warmste Week (2019) én Week van de Belgische muziek (2022). Maar er is meer. Sinksen is een stadsfestival dat bezoekers tot ver buiten de regio aantrekt. De recentste editie klokte af op 221.000 bezoekers!  Alcatraz is het gezelligste metalfestival van het land met 25.000 bezoekers en Kamping Kitsch hoeven we niet meer voor te stellen.

Zwemparadijs Lago Kortrijk Weide brengt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers naar de stad. De Paasfoor is nog steedse één van de grootste en best bezette kermissen van het land. Met Boektopia haalde Kortrijk de opvolger van de Antwerpse boekenbeurs naar West-Vlaanderen. Velofollies is de toonaangevende fietsbeurs in het voorjaar in Kortrijk Xpo.

Al deze events zorgen voor een aanhoudende bezoekersstroom naar de stad. Kortrijk is zo het centrum voor vrijetijdsbesteding voor heel wat mensen uit de ruime regio Zuid-en Midden-West-Vlaanderen.Ook onze Franstalige buren nemen Kortrijk graag voor op andere handelscentra.