Kortrijk is één van de oudste steden van België en heeft een rijke geschiedenis, gaande van het welvaren gecreëerd dor de vlasindustrie tot het plaatsvinden van de Guldensporenslag in 1302. Dat rijke verleden van de stad is terug te vinden in het straatbeeld doorheen de hele stad.
Wist je dat?
De naam Kortrijk komt van het Latijnse Cortoriacum, wat betekent 'nederzetting gelegen aan de bocht van de rivier'.
Grote markt met stadhuis en Belfort
Het middenpunt van ons historisch centrum is de grote markt. Je vindt er niet alleen talrijke terrasjes, maar ook ons historisch stadhuis. De gotisch-renaissancistische overgansstijl aan de buitenkant wordt gecombineerd met laatgotische schouwen. Ook binnenin het stadshuis kijk je je ogen uit in de schepenzaal en raadzal.
Niet te missen op de grote markt is het Belfort, dat net voor de eeuwwisseling werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is tevens sinds 1937 een beschermd monument. Op de torenspits staat een verguld Mercuriusbeeldje (de god van de handel) uit 1712, en aan de voorzijde staan Manten en Kalle, de twee figuren die het uur slaan. Aan de zuidoostelijke zijde vind je het oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog,
Het Begijnhof
In het centrum van de stad kan je in het Begijnhof terecht voor een oase aan rust. Gebouwd in de 13e eeuw, loop je er langs kleine huisjes, de gotische Mattheuskapel en het huis van de grootjuffrouw.
Ons Begijhof is in 1998 opgenomen in de UNESCO Wereldergoedlijst. Onze site blinkt uit qua authenticiteit en integriteit. In de Sint-Annazaal is het moderne belevingscentrum ondergebracht. Met deze mix van authenticiteit en moderniteit brengen we onze historische en hedendaagse kanten samen.
TIP: Wil je in dit pittoresque deel van Kortrijk vergaderen? In de Sint-Annazaal kan je bijeenkomsten van socio-culturele, kunstzinnige of informatieve aard organiseren.
Sint-Maartenskerk
De Sint-Maartenskerk is een echte eyecatcher pal aan de Grote Markt. Als één van onze mooiste erfgoedlocaties, is het de perfecte locatie om de skyline van Kortrijk te bewonderen. Via 240 trappen beklim je de 83 meter hoge toren.
Doorheen de jaren moest de kerk veel doorstaan en werd ze meermaals verwoest en opnieuw herbouwd. Tussen alle schatten in de kerk zijn er enkele pronkstukken te vinden zoals de volwaardige 19e eeuwse beiaard, de Tripiek van de Heilige Geest (tafereel door Bernard de Rijckere) en het Kelderke Gods.
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Goed verscholen in de historische binnenstad is de 13e eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk meer dan de moeite om eens binnen te springen. De Gravenkapel is uniek in zijn soort en je vindt er unieke portretten van alle opeenvolgende graven van Vlaanderen.
De Gravenkapel is tevens de locatie van het museum 1302. Een adembenemend klank- en lichtspel en uitgekiende animaties vertellen je over het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Het topstuk van de nieuwe museumopstelling is de authentieke Kist van Oxford.
Broeltorens en verlaagde Leieboorden
De Broeltorens, oude restanten van het vroegere stadsvesten, werden in de 14e eeuw gebouwd om het verkeer op de Leie te controleren. Deze torens zijn hét beeld van Kortrijk.
Sinds 2018 vind je in het verlengde van deze torens de gezellig Leieboorden. Ze brengen de stad dichter bij het water en werden een toeristische hotspot van Kortrijk.