Secundair onderwijs

Leerlingen uit het secundair maken nu en dan gebruik van de collectie van de bibliotheek voor de verplichte boekbespreking, een spreekopdracht, of om informatie te verzamelen voor een GIP.

Efficiënt leren zoeken in de catalogus van de bibliotheek is belangrijk. We bieden ook digitale bronnen aan en dagen de leerlingen uit met interactieve workshops.

AI in de klas

#gezocht
Welke klas test onze nieuwste workshop uit?

In de nieuwe workshop 'AI in de klas' nemen Mediaraven vzw en de Kortrijkse bib jullie mee doorheen de snel evoluerende wereld van artificiële intelligentie. We leggen laagdrempelig uit wat dat nu precies is. Dus geen les informatica, wél een begrijpelijk kennismaking. Op die manier ontdekken we samen de gevaren én de voordelen van AI. 

Onze AI-oma ‘Germaine’ onderbreekt af en toe onze workshop met enkele interessante feitjes. Zo staan we ook stil bij de ethische aspecten en laten we jullie nadenken over hoe je AI op een verantwoorde manier kan inzetten. 

Tijdens de workshop hebben de deelnemers een eigen laptop nodig om onder begeleiding aan de slag te gaan met verschillende AI-toepassingen. Hiervoor hebben ze geen accounts nodig. Na deze gratis try-out workshop voorzien we graag een kort feedbackmoment met de leerkracht en de leerlingen.  
 

Praktische info

doelgroep: 1e graad secundair onderwijs, A- en B-stroom
datum: woensdag 4, donderdag 5 of vrijdag 6 juni • tijdstip naar keuze
duur: 2 lesuren
waar: centrale bibliotheek Kortrijk - Maakbib
kostprijs: gratis
inschrijven: stuur een motivatiemailtje naar bibenschool@kortrijk.be

NIEUW: WORKSHOPS STEM IN DE BIB

Leren gaat veel breder dan kennis verzamelen. Met de Maakbib mikken we op een uitgebreide definitie van leren: inzicht, vaardigheden en attitudes staan centraal. Wij voorzien al het nodige materiaal, van laptops tot filament en plexiplaat. Zelf hoef je niks mee te brengen.

Ons aanbod:

Starten met 3D-printen

Zet samen met je leerlingen je eerste stappen in 3D-printen en -ontwerpen. We tonen hoe een 3D-printer werkt en wat je er allemaal mee kan doen. Na een rondje 3D-experimenteren met het laagdrempelige en leuke ontwerpprogramma Tinkercad ontwerpt elke deelnemer een gepersonaliseerde sleutelhanger. We printen deze ontwerpen voor je af en je kan deze nadien ophalen!

2 uur • 1e graad secundair • max. 16 leerlingen, € 3 per leerling

Lasercutten voor dummies

Met je klas ontdek je deze veelzijdige, razend populaire maaktechniek. Welke materialen kan je snijden? Wat is het verschil tussen 3D-printen en lasercutten en tussen graveren en snijden? Met het grafisch programma Inkscape maken we onze eigen sleutelhanger, puzzel, onderlegger of theelichthouder. Elke leerling krijgt een eigen ontwerp mee na de workshop of kan dit nadien ophalen.?

2 uur • 1e graad secundair • max. 16 leerlingen, € 3 per leerling

STEM-workshop op maat

Hebben jouw leerlingen nood aan een aangepaste formule of wil je werken rond een eigen idee of welbepaald thema? Dat kan, vraag er ons gerust naar.