Belgapress scholentoegang via de bibliotheek

Lagere en secundaire scholen in Kortrijk kunnen binnen hun muren gratis gebruik maken van het Belgapress-abonnement van de bibliotheek. Leerlingen en leerkrachten krijgen toegang tot het volledige digitale krantenarchief van deze databank. De toegang is dezelfde als die voor bezoekers van de bibliotheek.

Studenten hoger onderwijs kunnen zich gratis lid maken van de bib en via een Mijn Bibliotheek-account het Belgapress krantenarchief doorzoeken, zoals een reguliere bibliotheekgebruiker.

Zoekmodule binnen de leeromgeving

Secundaire scholen kunnen binnen hun elektronische leeromgeving een zoekmodule van de bibliotheek integreren. Via deze module krijgen de leerlingen en leerkrachten toegang tot de catalogus, de digitale collectie en diensten van de bibliotheek. De zoekmodule zorgt ervoor dat de bibliotheek heel zichtbaar is in de schoolomgeving en garandeert een eenvoudige toegang.

Interesse?

Stuur een ingevulde en ondertekende versie van het juiste formulier naar bibliotheek@kortrijk.be. Wij doen het nodige zodat je school snel toegang krijgt tot het Belgapress krantenarchief. 

 overeenkomst voor scholencultuurcentra en gemeenschapshuizen | educatieve partners

WERKMATERIAAL

 handleiding 'online kranten en tijdschriften in de klas'

secundair onderwijs

Deze lesmap biedt twee actuaopdrachten. De eerste opdracht neem de leerlingen mee naar het prachtige Venezuela, de andere neemt de Brexit onder de loep. 

 lesmap [2e graad]

Deze lesvoorbereidingen bevatten achtergrondinformatie voor de leerkracht en aanvullend (beeld)materiaal. In verschillende opdrachten werken de leerlingen met Gopress rond het thema 'water' of zoeken ze informatie over bendevorming en geweld in de geschiedenis van enkee Centraal-Amerikaanse landen.

 les 'Water, een recht voor iedereen' [2e graad]

 les 'Bendevorming en criminaliteit in Centraal-Amerika' [3e graad]

lager onderwijs

Via een leuke doe-opdracht raken de leerlingen vertrouwd met Gopress.

 introductiespel 'maak een fotoreportage

Met toffe zoekopdrachten kunnen de leerlingen bingo-gewijs kennismaken met Gopress.

 Bingo introductiespel [3e graad]