Het burgerbudget in actie: Muurschildering Aalbeke

Thomas Maris

Kortrijk lanceerde in september 2021 de eerste editie van het ‘Burgerbudget’. Inwoners stelden creatieve acties voor om hun buurt aantrekkelijker te maken. Acht projecten zijn in uitvoering, waaronder het graffitiwerk op de muur van basisschool ’t Biekorfje in Aalbeke.

Eerste ontmoeting

“In het begin van de pandemie zag ik in het stadsma­gazine een foto van het coronakunstwerk op WZC de Pottelberg. Ik vernam dat kunstenaar Thomas Maris zelf inwoner van Aalbeke is”, vertelt Pierre Ruysschaert. Het zaadje was geplant. Pierre is voorzitter van Davidsfonds Aalbeke, dat cultuur bij de mensen wil brengen. Een graf­fitikunstwerk in Aalbeke? Zeker! En daar was Thomas de geknipte persoon voor.

Samenwerken loont

Helaas remde de coronapandemie het project af. Maar het Burgerbudget werd het ideale duwtje in de rug. “Met vier dorpsgenoten sloegen we de handen in elkaar en doorliepen we de verschillende rondes van het Burger­budget. Het resultaat volgt later in het voorjaar.”

“Via een jonge kunstvorm als streetart kunnen we Aalbeke een extra visuele toets geven. Een gevel van basisschool ’t Biekorfje bleek de meest geschikte locatie. Het wordt een flinke muurschildering van 15 meter, maar de schooldirectie en de eigenaars (Zusters van Liefde) waren meteen enthousiast.”

Educatief project

“Gezien Thomas’ affiniteit met dieren en de naam van de school, was het vanzelfsprekend om een bij te ontwer­pen. Tegen de achtergrond van een honingraat zul je ook andere aspecten van Aalbeke herkennen. En ook de leerlingen worden betrokken: met ondersteuning van de lokale kunstenaarsvereniging V.A.L.K. zullen ze bloem­pjes en bijtjes in keramiek maken. Nu nog wachten tot de bijtjes weer actief worden om aan de slag te gaan”, aldus Pierre.

Meer info over het burgerbudget

Meer nieuws uit het stadsmagazine