Het burgerbudget in actie: het Bosselke

Mickel

Kortrijk lanceerde in september 2021 de eerste editie van het ‘Burgerbudget’. Inwoners stelden creatieve acties voor om hun buurt aantrekkelijker te maken. Acht projecten zijn in uitvoering, waaronder ‘t Bosselke: een multifunctionele ontmoetingsplek onder de bomen.

De jeugd

Geëngageerde Rollegemnaren Mickel, Olivier, Siska en Luc willen in hun geliefde dorp een nieuwe plek creëren voor de jeugd. “Jongeren willen elkaar buiten kunnen ontmoeten. Even weg van alle dagelijkse verplichtingen, van smartphones en sociale media. Want er wordt steeds minder echt met elkaar gepraat. Zo groeide het idee om het Bosselke om te toveren tot een ‘chillplek’, iets wat Rollegem nog mist”, vertelt Mickel.

Mickel

Een vergeten hoekje

“Het Bosselke is een fijne herinnering uit onze Chirojaren. Ik heb me vaak verstopt in de struiken. Maar ook vandaag heeft het bos nog veel onbenut potentieel. Wij gaan het multifunctioneel inrichten met onder andere een podium met zittribune, een speelzone met houten toestellen, hangmatten, een amfitheater, bar, picknickplek … Kortom: een echte belevingsplek.”

Voor en door jongeren

De vijfde- en zesdejaars van het PTI ontwierpen als eindwerk maquettes voor het Bosselke. “Ze kregen veel vrijheid om zelf creatief aan de slag te gaan, want zij weten het best waar hun leeftijdsgenoten nood aan hebben. Ons project is dus een idee voor jongeren, ontworpen door jongeren, en we willen het straks ook bouwen mét jongeren.” Het geeft Mickel voldoening om nuttig te zijn voor de jeugd. “Zij zijn onze toekomst en moeten verder met een wereld die niet altijd de juiste aandacht kreeg.”

Een plek voor iedereen

“Ook verenigingen en scholen kunnen deze unieke setting gebruiken voor evenementen, concerten of buitenlessen. Voor gezinnen en passanten willen we graag een picknickplek maken. We hopen dat het Bosselke een plaats wordt waar jong en oud samenkomen en iedereen zich thuis voelt. We kijken ernaar uit om aan de slag te gaan met de gekozen maquette en dromen van een feestelijke opening in 2024.”

Meer info over het burgerbudget

Meer nieuws uit het stadsmagazine