Het burgerbudget in actie: Artistieke schoolomgeving

Marie-Sophie en Marie-Amélie

Kortrijk lanceerde in september 2021 de eerste editie van het ‘Burgerbudget’. Inwoners stelden creatieve acties voor om hun buurt aantrekkelijker te maken. Acht projecten zijn in uitvoering, waaronder de artistieke schoolomgeving bij VBS ’t Hoge.

Bewustmaking

Twee zussen, één missie: passanten op een creatieve manier bewustmaken van de schoolomgeving, zodat ze hun rijgedrag aanpassen. Na weinig succesvolle acties in het onderwijs gooien Marie-Sophie (kleuterjuf) en Marie-Amélie (ontwerper publieke ruimte) het over een andere boeg. Ze missen kleur en speelsheid in het straatbeeld. “De voetpaden, zitbanken en kiss-and-ridezones rond de school vormen het schilderdoek van de kinderen. De grijze omgeving wordt zo een vrolijke én veilige buurt op kindermaat”, vertelt Marie-Amélie.

Inspraak

Wat als de kinderen zelf hun schoolomgeving zouden accentueren? Met die insteek organiseerden de zussen een geslaagde workshop op school. Met enkele basisvormen en de kleuren van de school creëerden 12 leerlingen diverse ontwerpen. “Wij zorgden enkel voor inspiratie en stuurden niet bij. Door hun onbegrensde fantasie is het net interessant om naar de kindernoden te luisteren. Eind januari kozen ouders, kinderen en buurtbewoners via een stemronde het finale ontwerp.”

Familieproject

Ook hun mama, buurmeisje en de vriend van Marie-Amélie zijn steunpilaren in het project. “Samenwerken met familie is in ons geval een zegen want je kan elkaar sneller aanvoelen en aanvullen. Als het project aanslaat, nemen we graag ook andere Kortrijkse schoolomgevingen onder handen”, aldus de zussen.

Klaar? Schilderen maar!

Als de vergunning rond is, mogen de verfborstels eind deze lente uit de kast. Enthousiaste gezinnen en buurtbewoners kunnen zich inschrijven voor de uitvoering. “Waar de plastic fluomannetjes langs de weg soms voetjes krijgen, zullen ze alvast ons werk niet wegkrijgen”, lacht Marie-Sophie.

Meer info over het burgerbudget

Meer nieuws uit het stadsmagazine