Buurtbibliotheek Aalbeke

Buurtbibliotheek Aalbeke

Buurtbibliotheek Aalbeke

Bekijk op Google Maps

Extra informatie

Verlengen en reserveren kan ook online via Mijn Bibliotheek.

renovatie en verhuis buurtbibliotheek Aalbeke in 2022

Al sinds december 1929 is Aalbeke een dorp met een eigen bibliotheek, al sprak men toen van een ‘openbare boekerij’ en was de bibliotheek nog geen eigendom van de Stad, maar van het Davidsfonds Aalbeke.

Op minder dan 100 jaar tijd zal de bibliotheek 5 keer verhuizen van locatie: van de hoek van de Moeskroensesteenweg naar een lokaal van de kloosterschool in de Lauwestraat, dan tijdelijk naar  een veilig onderkomen op de zolder van café In de Beer, vervolgens naar de ‘Kroonwachtzaal’ van het klooster en dan opnieuw naar de Moeskroensesteenweg in het nieuw gebouwde gemeentehuis. In 2022 staat een nieuwe verhuis gepland naar de Sint-Corneliuskerk.

Niet alleen de locaties wijzigden, zo ook de medewerkers. Meester Wilfried Desramault en Vera Geeraert waren vele jaren hét gezicht van de bibliotheek. Ondertussen is Marijke Rigole er al bijna 15 jaar buurtbibliothecaris.

Toen de vrije bibliotheek in 1979 overgenomen werd door het stadsbestuur, werd Aalbeke het vierde filiaal van de Stedelijke Bibliotheek van Kortrijk. Momenteel telt de bib van Aalbeke een collectie van 11.278 boeken en zijn er zo’n 20.000 uitleningen per jaar.

Met dank aan Filip Santy voor het opzoekwerk.

bekijk hier de plannen