Kortrijk heeft een gezonde ambitie op het gebied van kwalitatieve stadsontwikkeling, met behoud van de eigen identiteit. Enerzijds wordt rekening gehouden met het historische karakter en de bestaande beeldwaarde van de stad. Anderzijds wil Kortrijk kansen voor kwalitatieve, hedendaagse architectuur volop stimuleren.
Om initiatiefnemers, architecten, dossierbehandelaars en adviesverleners duidelijkheid te bieden, heeft de stad het Beeldbeleidsplan opgesteld.
Dit plan rust op drie basisprincipes:
1. Zorgvuldig omgaan met het gebouwde erfgoed
Het uitgangspunt is het behoud van het waardevol bouwkundig erfgoed. Hierbij is het belangrijk het erfgoed een zinvolle invulling te geven, aangepast aan hedendaagse doelstellingen, functionaliteit en beleidsdoelstellingen inzake duurzaamheid, toegankelijkheid, om een kwaliteitsvolle restauratie of renovatie te realiseren al dan niet in combinatie met hedendaagse toevoegingen/uitbreidingen.
2. Samenspel tussen oud en nieuw
Na analyse van de zones leren we de gevoeligheid van de locatie en het beeldbepalend karakter van de site kennen, zodat het duidelijk is hoe we moeten omgaan met de historische context en het bestaande erfgoed. In bepaalde situaties is wel afgewogen, selectieve sloop mogelijk, maar enkel in combinatie met hoogwaardige hedendaagse en contextuele nieuwbouw: een hedendaagse interventie met een meerwaarde voor de historische context.
3. Stad als dynamisch organisme
De Stad wil optimaal impulsen geven voor creatieve hedendaagse architectuur. Hierbij is het belangrijk de kansen voor waardevolle architectuur zoveel mogelijk te maximaliseren. We streven naar contextuele waardevolle hedendaagse architectuur, die de identiteit van de stad versterkt.
Om deze basisprincipes te realiseren werden 3 instrumenten opgesteld:
- Beeldkwaliteitsplan (BKP): bindend beleidskader
- Beeldkwaliteitskamer (BKK): overleg- en adviesorgaan
- Inventaris van het bouwkundig erfgoed: waarderingskader d.m.v. locuswaarde