Opleiding keukenmedewerker

Keukenmedewerker 2 van Vork in Kortrijk

Wat mag je verwachten?  

Met de opleiding keukenmedewerker leer je alle kneepjes van het vak op de werkvloer in VORK (het Volksrestaurant van Kortrijk). De perfecte voorbereiding op een boeiende job in een restaurant, grootkeuken, traiteur of cateringzaak.  

Je leert de verschillende kooktechnieken toepassen en bereidingen uitvoeren in een professionele keuken. Dat gebeurt tijdens een praktische opleiding met aandacht voor jouw eigen noden en ontwikkeling.

Tijdens de opleiding ben je ook ingeschreven in het volwassenonderwijs (CVO Creo of CVO Scala) en kan je (deel)certificaten ontvangen voor volgende modules:

  • Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden
  • Eenvoudige visgerechten
  • Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten
  • Eenvoudige nagerechten
  • Klassieke fastfoodgerechten
  • Trendy fastfoodgerechten
  • Medewerker spoelkeuken

Tijdens de opleiding leer je alle technieken die je nodig hebt om in de keuken te werken. Daarnaast leer je algemene vaardigheden en attitudes zoals:

  • een goed voorkomen hebben
  • op tijd komen
  • klantgericht werken
  • zelfstandig werken
  • werk ‘leren’ zien
  • omgaan met stress
  • flexibel werken
  • omgaan met kritiek en feedback
  • nauwkeurig en proper te werk gaan
  • instructies aanvaarden en opvolgen
  • doorzettingsvermogen hebben

Daarnaast bieden we ook taalcoaching aan voor cursisten die moeite hebben met het Nederlands.

Keukenmedewerker 4

Voor wie?

  • Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende
  • Je bent minstens 18 jaar
  • Je bent lichamelijk geschikt om langdurig rechtstaand werk uit te voeren
  • Je bent bereid om te werken met alcohol en allerlei soorten vlees
  • Je bent gemotiveerd om in de horeca te werken
  • Je begrijpt eenvoudige instructies in het Nederlands
  • Je slaagt voor een medisch onderzoek in de eerste week van de opleiding

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Keuken en zaal VORK

Verloop van de opleiding 

Er zijn verschillende stappen vooraleer je kan starten met de opleiding:

1. Gemeenschappelijke infosessie

Algemene uitleg over de opleiding

2. Intakegesprek (over jouw school- en werkverleden, motivatie ...). Indien nodig testen we jouw taalvaardigheid.

3. Na deze 2 stappen word je eventueel toegelaten voor de vormingsweek. Daarin krijg je volgende vormingen:

  • Onthaal
  • Sociale vaardigheden
  • Sollicitatietraining
  • Infosessie over werken in de horeca
  • Meten en Wegen
  • Introductiedag in de keuken en HACCP (voedselveiligheid)

4. Na die vormingsweek kan je deelnemen aan de opleiding. Die duurt ongeveer 10 weken.

Tijdens de opleiding werken we met een doorschuifsysteem. Zo leer je alle kanten van de keuken kennen: 

  • Passe​ – Afwas
  • Warme keuken
  • Koude Keuken
  • Nagerechten
  • Personeelsmaaltijden​ en take away

5. Vier weken stage

Tijdens de opleiding zoeken we samen met de coach naar een geschikte stage in de regio waar je woont. Dat kan in verschillende soorten keukens. Bijvoorbeeld: grootkeuken, slager, traiteur, voedingsafdeling van een supermarkt, take away zaak, restaurant, bistro, tearoom, ...

Na de opleiding zoeken we samen een geschikte job

6. Nazorg

Kan je na jouw stage niet blijven werken op jouw stageplaats? Dan zoeken wij nog verder mee naar een andere job gedurende 6 maanden. Ook als je niet tevreden bent over jouw werkplek, zoeken we samen een betere plek.

Keuken

Planning en organisatie

Start:
De opleiding start elke 5 weken.

Duur:
De opleiding duurt in totaal ongeveer 15 weken:

  • 1 week vorming
  • +/- 10 weken opleiding
  • 4 weken stage

Uurrooster:

  • Maandag: 08.30 – 15.30 uur
  • Dinsdag: 08.30 – 15.30 uur
  • Woensdag: 08.30 – 17.30 uur
  • Donderdag: 08.30 – 15.30 uur
  • Vrijdag: 08.30 – 15.30 uur

Af en toe is er ook avondwerk van 18 tot 22.30 uur. Daarvoor werken we met een beurtrol en houden we rekening met het openbaar vervoer.

Op maandag en donderdag is er telkens taalles van 15.30 tot 16.30 uur voor wie dit nodig heeft.

Verlof: 4 weken in grote vakantie + 1 week kerstvakantie

passe

Kostprijs

Gratis voor werkzoekenden.

Daarnaast kom je in aanmerking voor een aantal financiële voordelen.

Wie dat wil, kan in VORK een warme maaltijd eten voor € 1.

Wij zorgen voor alle werkkledij en materiaal.

Bereikbaarheid

Locatie :

VORK – Doorniksestraat 60, 8500 Kortrijk 

Openbaar vervoer:
VORK ligt op 5 minuten wandelen van het station van Kortrijk. Het opleidingsrestaurant is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer (trein of bus).

Auto:
Parkeer je wagen best buiten het centrum.

Contact en inschrijven voor een infosessie

Julie Desmet
 0473 86 27 25

 j.desmet@vorkkortrijk.be

Schrijf in voor de infosessie