"‘Front of house’ is mijn plekje" - Cursist Samuel vertelt

Samuel Naessens
  • Waarom heb je gekozen voor de opleiding hulpkelner?

“Ik hou enorm van het contact met anderen. Ik ben erg sociaal en dus leek een opleiding in de zaal mij ideaal. ‘Front of house’ is mijn plekje.”

  • Heb je getwijfeld tussen deze en een andere opleiding?

“Ja, ik wou allereerst webdesign doen. Het is namelijk een hobby van me. Mijn begeleider raadde me aan toch voor hulpkelner te kiezen in functie van de tijdsduur (enkel 6 maanden) en in functie van het financiële kader.

In het begin twijfelde ik, maar achteraf bleek dit de beste keuze te zijn die ik kon maken. Ik dacht dat we enkel zouden leren hoe de bediening in de horeca hoort te gebeuren, maar het is veel meer dan dat. Het is ook een manier van ‘zijn’ die je aanleert. Hoe je namelijk een goede en betrouwbare werknemer bent. Neem nou

bijvoorbeeld iets eenvoudig als een ‘eerste indruk’. Ik heb daar aan kunnen werken. Het helpt niet alleen hier maar ook overal waar ik ga. Niet enkel jouw uitstraling, maar hoe je anderen respectvol benadert is een zeer waardevolle competentie. In de opleiding komen nog meer bruikbare vaardigheden aan bod.”

  • Hoe ervaar je de opleiding?

“Het is erg uitdagend en dit door veel verschillende elementen. Ik leer erg gestructureerd te werk te gaan. Wat me doet beseffen welke positieve impact dit heeft op mijn job én zelfs in mijn persoonlijke omgeving. Alles gaat veel sneller en gemakkelijker.”

  • Wat vind je leuk / minder leuk?

“Het leuke aan de opleiding zijn mijn collega’s. Vooral de collegialiteit en het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik ben meestal iemand die op zichzelf blijft. In VORK. leer ik wat het inhoudt van in groep te ‘zijn’ en te werken.”

“Ik vind de afwas in de keuken niet zo leuk, maar het hoort wel bij de opleiding.”

  • Wat vind je van de trainers en coaches?

“Ik vind het interessant dat ik geconfronteerd wordt met verschillende manieren van leren. En het brengt me tot het besef hoe het zou kunnen zijn met een toekomstige werkgever. Het geeft me context.”

  • Wat vind je van de locatie?

“Prachtig. Zoveel lichtinval! Daar hou ik van. Ik geloof ook dat onze warme glimlach compenseert met de ietwat koudere industriële look” (lacht)

  • Hoe is jouw contact met de medecursisten?

“Het is aanpassen, zeker als je niet gewoon bent van in een groep te werken. Maar het helpt me alleen maar naar de toekomst toe.”

  • Wat wil je doen na de opleiding?

“Carpe diem. Ik wil mijn kennis en ervaring vergroten binnen de horeca. Misschien wil ik ooit graag mijn eigen zaak, wie weet…”