Tuincoach wordt tuinranger

Hoe meer groen en biodiversiteit, hoe beter. Kortrijk lanceerde een aantal jaren terug De Tuincoach om inwoners te helpen hun tuin om te toveren tot een natuurlijk paradijs. Het grote enthousiasme van de Kortrijkzanen resulteerde in een lange wachtlijst. Vandaag stappen we mee in het Vlaamse verhaal 'Tuinrangers' om beter te kunnen inspelen op de grote vraag.

Geplande afspraken met tuincoachees gaan gewoon door. De wachtlijst voor een afspraak met een tuincoach, wordt overgenomen door het aanbod van de Tuinrangers. 

Tuinranger worden? Jij?!

Stroom je over van liefde voor natuurlijk groen? En wil je je liefde en kennis verspreiden en bouwen aan ecologische tuinen in de stad? Geef de biodiversiteit in Kortrijk een boost, word Tuinranger!

Alle info over de rol als tuinranger, hoe je je kandidaat kan stellen en de infomomenten vind je hier:

Stel je kandidaat als tuinranger.

Nodig de natuur uit in je tuin

Benieuwd naar wat er allemaal leeft in jouw tuin? Voel je het al kriebelen om er een natuurlijk paradijsje van te maken dat bruist van het leven? De Tuinrangers helpen je op weg met gratis tuinadvies.

  • verwonder je over het grote en kleine leven in je tuin
  • deskundig advies voor meer tuinnatuur
  • op maat van jouw tuin en jouw leven

De Tuinrangers komen gratis bij jou langs met professionele begeleiding om van je tuin een aangename plek te maken die minder werk vereist én die meer natuur en biodiversiteit in de stad creëert.

Vanaf het voorjaar gaan de tuinrangers op pad in Kortrijk. Wil je een tuinranger over de vloer? Die komt gratis langs bij inwoners van Kortrijk. Je kan je nu al aanmelden voor de wachtlijst. Alle info over het aanbod vind je hier.

Wat mag je verwachten van een tuinranger-advies?

In je tuin leeft meer dan je denkt. De Tuinranger ontdekt het graag samen met jou. Hij of zij brengt daarvoor allerlei materiaal en een getraind oog mee. Het tuinadvies duurt ongeveer twee uur. In die tijd leer je hoe egels, salamanders of pimpelmeesjes naar jouw tuin kijken.

De Tuinranger geeft je advies op maat om je tuin nog veel interessanter te maken voor al die fascinerende dieren en ook voor jezelf.

  • Deskundig advies over bomen, hagen, bloemenweides, tuinvijvers, geveltuintjes …
  • Concrete tips rond nestkasten, insectenhotels en andere hulp voor dieren.
  • Op maat van jouw tuin, jouw leven en jouw wensen.
  • Een mapje met advies voor jouw tuin, waarmee je gemakkelijk verder aan de slag kan.

Waarom zou je een natuurvriendelijke tuin willen?

Ecologische tuinen zijn waardevolle plekken voor de biodiversiteit in de stad. Je tuin is zo een leefruimte waar dieren en planten zich thuis voelen. Bomen, struiken en hagen, kleine waterelementen, bloemenweides, wilde grasvelden … zorgen voor meer dieren in de tuin. Dieren vinden er een thuis, drinkwater tijdens droge zomers en voedsel tijdens de barre winter.

Een natuurlijke en biodiverse tuin vormt ook een buffer tegen langdurige droogte, extreme wateroverlast, luchtvervuiling, extreme hitte en wind. 

De Tuinranger helpt je een evenwicht vinden tussen een praktische, esthetische en natuurlijke invulling van je tuin.