Trezoor, het regionaal erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen, vormt sinds de lente van 2018 een professionele bewaarplaats voor het roerend en onroerend erfgoed van stad en streek. Het erfgoed van Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Waregem, Wervik, Wevelgem, Zwevegem en Intercommunale Leiedal krijgt er onderdak. Voor de soms eeuwenoude stukken, beladen met geschiedenis en betekenis, biedt het erfgoeddepot een gezonde plek die licht, vuil, schommelingen in luchtvochtigheid en ongewenste indringers - hoe klein ook - buitensluit.

  • Het depot is er éérst en vooral voor publieke collecties die niet in situ bewaard kunnen worden en herbergt heel wat erfgoed dat typerend is voor de regio: schilderijen, beelden, archiefstukken, voorwerpen, werktuigen, archeologisch materiaal, religieus erfgoed, decorstukken, enz.
  • Daarnaast is Trezoor ook erkend als Onroerend Erfgoeddepot en ontvangt hiervoor subsidie van de Vlaamse Overheid. Het onroerend erfgoeddepot ontfermt zich over het archeologisch en ander onroerend erfgoed uit de streek. 
  • Het is een regionaal erfgoeddepot waar verschillende erfgoedorganisaties uit Kortrijk en de regio Zuidwest-Vlaanderen aan ‘co-housing’ doen.
  • Bovendien ondersteunt Trezoor het calamiteitennetwerk. In geval van een calamiteit stellen wij onze expertise en transitruimte ter beschikking, een tijdelijke doorgangsplek voor collecties in nood of waar 'werk aan is'.
  • Ten slotte delen we het gebouw met het Stadsarchief van Kortrijk. Het Stadsarchief kan bereikt worden via stadsarchief@kortrijk.be