"Zeker 150 mensen op ons laatste buurtfeest"

Gepubliceerd op Maandag 22 april 2024
Wim, Evi en Thomas

Kortrijk telt ruim 300 buurt- of wijkcomités. Zij proberen allemaal van hun buurt een gezellige plek te maken. Dan doen ze bijvoorbeeld in de wijk Hermanos in Heule. Bestuursleden Evi, Gery, Thomas en Wim leggen hun succesvolle recept uit.

Oorsprong

“De Hermanos is een wijk in Heule op de grens met Bissegem. De straatnamen verwijzen er naar creatievelingen zoals beeldhouwer en schilder José Vermeersch, componist Herman Roelstraete en schrijver Ivo Van Steenkiste. Wij proberen hen alle eer aan te doen door ook als wijkcomité creatief uit de hoek te komen”, legt Wim Pattyn uit.

“Het begon allemaal kleinschalig. Met een 20-tal mensen kwamen we af en toe samen in het buurtschooltje voor een hapje en een drankje. Toen het toenmalige bestuur er de brui aan gaf, staken we met een paar mensen de koppen bij elkaar. Onze missie? De bewoners van de Hermanos dichter bij elkaar brengen en er een hechte familie van maken. Het bestuur van ons comité bestaat momenteel uit vier leden: Evi Pollie, Thomas Debaveye, Wim en ikzelf. We zijn niet met veel, maar we tellen allemaal voor twee”, lacht Gery Goeminne.

Buurtfeest

Evi: “Het jaarlijkse hoogtepunt valt op de laatste vrijdag van augustus: ons buurtfeest. Dat is nog net binnen de zomervakantie en de meeste mensen zijn dan nog in vakantiestemming. Dit jaar staat 30 augustus al een tijdje geprikt in de agenda’s van de buren. Een vijftal jaar geleden waren we nog maar met 25, vorig jaar waren dat er al 150. Benieuwd waar we deze keer gaan uitkomen!”

Gery: “Die 150 mensen komen trouwens niet allemaal uit onze wijk. Sommige buren nodigen familie of kennissen uit om mee te genieten van de sfeer. Anderen komen uit nieuwsgierigheid eens langs. En dat moet kunnen. Wij sluiten niemand uit! Wie nog niet naar ons zomerfeest kwam, is bij deze uitgenodigd op vrijdag 30 augustus in de warmste wijk van Kortrijk.”

Activiteiten

Thomas: “Wij openen ons buurtfeest al twee jaar met een kinderrommelmarkt. Na een namiddag vol speelplezier met onder andere minigolf en springkastelen, volgt de leukste en lekkerste barbecue van Heule en omstreken. Dorst zal er ook niemand lijden, want het Tinekesvat komt langs, bekend van de Tinekesfeesten. We houden van onze deelgemeente en werken zoveel mogelijk met Heulse verenigingen en leveranciers.”

Wim: “’s Avonds zorgen we voor ambiance met livemuziek. Vorig jaar traden bijvoorbeeld de Travelbees op. Deze coverband staat op de lijst van de Stadsartiesten. Dat is een initiatief van Stad Kortrijk, waarbij organisatoren van buurtfeesten een deel van de kosten voor de artiest terugbetaald krijgen door de stad. Wij huren bovendien materiaal van de stad voor een klein bedrag: geluidsinstallatie, verlichting, podium …”

Kindvriendelijke buurt

Gery: “Je zou eigenlijk zot moeten zijn om die ondersteuning van de stad niet te benutten! Wij maken er alvast dankbaar gebruik van. De hele zomer door richten we ook een speelstraat in voor de kinderen van de buurt: elke vrijdag van 14 tot 20 uur. Er wonen veel jonge gezinnen in de Hermanos en daar heeft ons comité wel oog voor. Halloween is nog zo’n voorbeeld. De kinderen trekken van deur tot deur om snoepjes te verzamelen. Ze komen alleszins nooit met een lege mand thuis!”

Evi: “Eind januari hadden we ook nog onze nieuwjaarsreceptie met lekkere drankjes, braadworsten en hamburgers. Weer of geen weer: het wordt altijd lekker warm en gezellig rond de vuurkorven.”

Organiseer zelf een straatfeest

Meer nieuws uit het stadsmagazine