Vast werk voor Serhii uit Oekraïne

Gepubliceerd op Maandag 18 maart 2024

"Motivatie is de belangrijkste troef voor ons"

Serhii Kaznacheiev (32) vluchtte twee jaar geleden voor het oorlogsgeweld in Oekraïne. Hij wou hier zo snel mogelijk aan het werk, maar stootte op een probleem: de taal. Met de hulp van de stad en heel wat geëngageerde mensen, heeft hij nu een vast contract bij een lokaal bouwbedrijf.

Toen de oorlog in Oekraïne losbarstte, verlieten Serhii en zijn echtgenote hun vaderland. “Wij woonden in Melitopol, niet zo ver van de Krim en de zwaar getroffen stad Marioepol. Ik gaf mijn job als beveiligingsagent bij de lokale politie op. Mijn vrouw was landmeter”, vertelt Serhii.

Taaldrempel

“We voelden ons heel welkom in Kortrijk. De mensen zijn warm, vriendelijk en behulpzaam. Wat wel een probleem vormde, was de taal. Mijn vrouw is taalvaardig. Zij leerde snel Nederlands. Maar voor mij is dat moeilijker. Het aanleren van de Nederlandse taal verloopt moeizamer en ik spreek ook geen Engels. Als je niemand begrijpt en ook zelf niet kunt communiceren, is het heel moeilijk om hier je leven op te bouwen.”

“In Oekraïne hielp ik vaak mee in het bedrijf van mijn vader. Hij werkte als aannemer en leerde mij metselen, met hout werken, elektriciteit leggen … Daarom zocht ik in België naar een job in de bouwsector. Ik werkte een paar dagen met interimcontracten, maar ik begreep mijn collega’s niet en dat zorgde voor frustraties.”

Hulp van de stad

“Stad Kortrijk heeft binnen het wijkgericht sociaal werk een team dat Oekraïense vluchtelingen wegwijs maakt in de stad. Dankzij dit team kwam Serhii bij ons terecht”, legt Isabelle Mayeur uit. “Ik werk bij de dienst Werk en Activering. Wij begeleiden mensen voor wie de kloof naar de arbeidsmarkt te groot is. Stap voor stap verkleinen wij die kloof. Serhii is daar een mooi voorbeeld van.”

“De eerste stap in zijn traject, was een opleiding vinden waar de taaldrempel geen probleem vormde. Wannes en Garreth van Leerwerkplaats, een samenwerking tussen vzw De Poort en Stad Kortrijk, namen Serhii onder hun vleugels. Serhii ging aan de slag bij de groendienst en volgde intussen verder taallessen. Beetje bij beetje groeide zijn zelfvertrouwen. Serhii bleek intussen een handige harry te zijn en vooral zijn motivatie was bewonderenswaardig.”

Vast contract

Isabelle: “Na Leerwerkplaats gingen we op zoek naar duurzaam werk voor Serhii. Wannes die hem daar begeleid had, kwam met een idee. Zijn buurman had een eigen bouwbedrijf en was op zoek naar versterking. Zo kwam Jorim in beeld.”

Jorim Goudeseune (42) is eigenaar van het bouwbedrijf We-Construct Your Home. “Serhii deed in September vorig jaar vier weken stage bij ons. Er was meteen een goeie klik. Wij bieden een brede waaier van diensten aan: nieuwbouw, renovatie, dakwerken, totaalprojecten, HVAC, sanitair, elektriciteit, groene energieoplossingen, tuinaanleg … Om bij ons te werken moet je dus van alle markten thuis zijn. Serhii heeft veel kennis en pikt ook snel dingen op. Zijn inzet is op korte tijd onmisbaar geworden. Sinds november heeft hij een vast contract.”

Vrienden

“Onze band is trouwens snel uitgegroeid tot meer dan alleen collega’s. Mijn gezin vierde samen met Serhii en zijn vrouw Kerstmis. Hij begint zelfs al mijn rare gewoontes over te nemen. We eten elke ochtend samen spaghetti als ontbijt. Ik bolognaise, Serhii carbonara. Zo kunnen we er de hele dag stevig tegenaan”, glimlacht Jorim.

Dienst Activering

Meer nieuws uit het stadsmagazine