Van de stranden van Rio tot de pleinen van Sinksen

Gepubliceerd op Maandag 22 april 2024
Uili

Tijdens Sinksen brengen honderden artiesten de bezoekers in vervoering met muziek, dans en straatanimatie. Een van hen is Uili Bispo (39), een Braziliaans-Spaanse circusartiest, die de liefde vond in Kortrijk. 

Braziliaanse stranden

“Ik groeide op in een kuststadje in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro, niet zo heel ver van Rio zelf. Ik bracht mijn zomers door op de toeristische stranden. Rond mijn 17e deed ik samen met een vriend een vakantiejob. Na onze uren gingen we kijken naar straatartiesten. Op een dag zagen we een Uruguayaanse circusartiest aan het werk. Zijn show blies ons omver. We sloegen een praatje en hij leerde ons een paar trucjes.”

“Het daaropvolgende jaar verdiepten we ons samen in de kunst van het circus. We oefenden veel en staken zelf een showtje in elkaar. Het was onze droom om Brazilië rond te trekken en nu hadden we een manier gevonden om die reis te bekostigen: straatoptredens. We bezochten grote steden als Belo Horizonte en Brasilia en hadden de tijd van ons leven.”

Circusschool

“Tijdens die reis vroegen mensen soms waarom ik geen circusschool volgde. Er waren er toen slechts twee in heel Brazilië, waarvan eentje in een favela in Rio. Ik kreeg er les van een internationale artiest, die me vertelde over Europa. Terwijl mijn vriend zich settelde met zijn lief in ons thuisland, kriebelde het bij mij om de wereld verder te verkennen. Met Spanje als uitvalsbasis trok ik zes jaar lang als straatartiest door Zuid-Europa.”

“Rond mijn 25e voelde ik dat het tijd was om professioneler aan de slag te gaan. Ik volgde les aan een Italiaanse circusschool en verfijnde er mijn technieken. Op het einde van de opleiding trokken we in 40 dagen naar 30 verschillende festivals met onze acts. En dat is wat ik sindsdien ben blijven doen: de wereld rondreizen als circusartiest. Dubai, Egypte, Thailand, China … Ik kwam al in 27 landen op vier verschillende continenten.”

Uili

Kortrijk

“In 2016 passeerde ik op tournee door België en kwam ik op Kokopelli in Gullegem terecht. Daar leerde ik mijn vrouw Steffie kennen. Een paar jaar later verhuisde ik naar Kortrijk. Intussen hebben we twee kindjes: Milo en Max. De verre reizen zijn verminderd, maar ik ga nog regelmatig naar Nederland, Duitsland en Spanje om op te treden. En ook in België natuurlijk. Op Sinksen 24 treed ik vier keer op: op zaterdag om 15.30 uur in het Begijnhofpark, op zondag om 11 en 15.30 uur en op maandag om 11 uur op de Grote Markt. Je kan mij er zien rijden op een eenwieler, jongleren en vooral veel plezier maken samen met het publiek.”

Sinksen

“Mijn eerste ervaring met Sinksen was in 2018. Het jaar ervoor was ik met Steffie op de Gentse Feesten. Ze vertelde mij dat Kortrijk ook zo’n festival had. Ik nam contact op met de stad en werd enthousiast onthaald. Ik herinner me nog dat ik heel zenuwachtig was voor die show. Het was de eerste keer dat mijn schoonfamilie kwam kijken. En mijn zus was zelfs speciaal uit Brazilië afgereisd. Gelukkig verliep alles vlekkeloos. Na mijn optreden gingen we samen vieren op het Schouwburgplein.”

“Vorig jaar stond ik niet op de affiche van Sinksen. Ik had elders een show. Maar samen met het gezin kwamen we wel even de sfeer opsnuiven tijdens de rommelmarkt. En met Milo gingen we spelen in het Begijnhofpark. Dat doen we dit jaar zeker opnieuw! Voor volgend jaar speel ik trouwens met het idee om zelf een minifestival te organiseren tijdens Sinksen. Ik zou graag enkele collega’s uitnodigen om de Kortrijkzanen circus te laten ontdekken vanuit alle uithoeken van de wereld.”

Meer info over Sinksen

Meer nieuws uit het stadsmagazine