Orde van de Vlasch'aard

Gepubliceerd op Woensdag 24 januari 2024
Dieter en Martine

Februari is traditioneel dé carnavalsmaand. De Orde van de Vlasch'aard bestaat al sinds 1982 en is daarmee de oudste carnavalsgroep van Kortrijk.

Van prins tot keizer

Dieter Haghebaert (41) is een van de 28 leden: “Onze orde werd opgericht door drie doven, onder wie mijn vader Freddy. Zij hadden de intentie om carnaval op hun eigen manier te vieren. In 2010 werd de orde ook opengesteld voor horende carnavalisten. Ik kwam meteen zelf bij de groep op vraag van mijn vader. Hij wou dat ik deelnam aan de Prins Carnaval verkiezing, die ik toen won. Ondertussen werd ik al driemaal Prins Carnaval, wat me de titel van ‘keizer’ opleverde. Ook mijn moeder Martine (65), die doof is, werd zo een ‘keizerin’.”

Vijf maanden feest

“Het carnavalsseizoen start in november en loopt tot maart. Onze orde heeft geen eigen praalwagen. De prijs daarvoor kan immers fel oplopen, afhankelijk van de inkleding van € 10.000 tot € 200.000. Wel organiseren we een diner- en showavond en nemen we deel aan stoeten van andere ordes, waarvoor we dan een wagen huren en inkleden. Deze maand is dat bijvoorbeeld in Gullegem, Menen en Poperinge. We bezoeken andere ordes over heel België en trekken elk jaar naar Nederland.”

De magie van elf

“Voor onze werking komen we samen in het Kasteel van Heule. Naast het hoofdbestuur en de Raad van Elf, die jaarlijks de knoop doorhakt over wie Prins Carnaval wordt, bestaat onze groep uit vaste leden en vrijwilligers. Elf is het getal van de nar en daarom voor carnavalisten een heel belangrijk cijfer. We starten dus alle activiteiten steevast om elf minuten na het uur. In 2026 vieren we ons 44-jarig bestaan (vier keer elf), dat belooft daarom een bijzonder feestjaar te worden. Carnaval leeft dan wel iets minder in Kortrijk, zeker na het stopzetten van het zomercarnaval, toch worden we elk jaar plechtig ontvangen op het stadhuis.”

Orde van de Vlasch'aard op Facebook

Meer nieuws uit het stadsmagazine