Op ontdekkingstocht door toegankelijk Kortrijk

Gepubliceerd op Maandag 18 maart 2024
Karine en Camille

Kortrijk is een stad voor iedereen. De stad maakt dat tijdens de paasvakantie extra duidelijk met ‘Pasen met Passie voor Autisme’. Bovendien versterkt een nieuwe Prikkelroute het wandelaanbod.

Pasen met Passie voor Autisme

Camille Laigneil werkt als beleidsmedewerker toegankelijkheid aan een inclusief Kortrijk: “Pasen met Passie voor Autisme vindt plaats in het kader van de Wereld Autisme Dag. We werken daarvoor samen met partners zoals de Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap (SAPH). Van 30 maart tot 14 april beleef je tal van activiteiten, met focus op autisme.”

“Enkele voorbeelden zijn de Prikkelarme Paasfoor op maandagnamiddag 8 april, de expo ‘Autisme in Beeld’ op verschillende locaties en het project ‘KEI Voor Autisme’. Daarbij kan je zelf een kleurrijke kei maken en letterlijk jouw steentje bijdragen aan een inclusieve samenleving. De keien worden later tentoongesteld. Ook lanceren we een zintuiglijke Prikkelroute, die mee werd samengesteld door de SAPH.”

Prikkelroute

Karine Braems is lid van de SAPH en was betrokken bij de creatie van de  route: “Ik ben mama van een zoon met autisme. De SAPH werkt samen met de stad voortdurend aan toegankelijkheid. Zo gaven we onder andere advies bij de heraanleg van het Sint-Michielsplein, bijvoorbeeld over drempels en looplijnen. Daarnaast zijn we betrokken bij de screening van horeca op toegankelijkheid.”

De Prikkelroute doet gedurende 4 km enkele van die adresjes aan. Ze biedt de perfecte afwisseling tussen plekken die de zintuigen prikkelen en rustpunten waar je even tot jezelf kan komen. Dat maakt ze ideaal voor mensen met autisme, maar net zo goed voor gezinnen met kinderen, ouderen, rolstoelgebruikers … Onderweg kan je je ook vergapen aan de expo ‘Autisme in Beeld’.”

Meer info over Prikkelend Kortrijk

Meer nieuws uit het stadsmagazine

Beleidsmedewerker toegankelijkheid