Uit eten gaan? Dat doet iedereen graag. Maar zélf een restaurant runnen? Dat vraagt lef. Rollegemnaars Aristide Plaitin en Charlotte Gheysens gaan de uitdaging vol overtuiging aan tijdens Mijn Restaurant.
Smakelijke comeback
De iconische terugkeer van Mijn Restaurant zet de goesting voor ondernemen weer op de kaart. Het tv-programma is vanaf 28 oktober elke dinsdag en donderdag om 20.40 uur te zien op VTM. Met Wim Opbrouck als nieuwe host is de ideale gastheer gevonden. Hij volgt de duo’s op de voet terwijl ze hun droom najagen: een eigen restaurant openen én openhouden. Een jury van vier absolute experts staat hen bij: rasondernemer Marc Coucke, sterrenchef Marcelo Ballardin, patissier Sarah Renson en topsommelier Shannah Zeebroek.
Romance op de werkvloer
Het sympathieke koppel Aristide Plaitin (30) en Charlotte Gheysens (26) verdedigt trots de Kortrijkse eer. Aristide werkt eerst zes jaar in de horeca aan de kust. Daarna maakte hij de overstap naar het Kortrijkse Parkhotel, waar hij tot voor kort chef was. Daar leerde hij Charlotte kennen, het manusje-van-alles in de zaal en aan de receptie. Charlotte: “Dat was mijn eerste job. Ik bleef er ‘plakken’ na mijn stage tijdens mijn opleiding hotelmanagement in VIVES. Aristide en ik vormen ondertussen al twee jaar een typisch horecakoppel. We zijn nu tijdelijk gestopt bij het Parkhotel, maar de deur blijft openstaan. We hebben nog steeds een sterke band met hen en ze staan voor de volle 100% achter ons.”
Droom wordt werkelijkheid
Toen Aristide via zijn vroegere hotelschool een oproep kreeg om zich in te schrijven voor Mijn Restaurant, deden hij en Charlotte dat naar eigen zeggen ‘tussen de soep en de patatten’. “We hadden nooit verwacht dat we echt geselecteerd zouden worden. Maar plots was het zover, en werd het menens. Toch twijfelden we niet, want we waren al even op zoek naar een eigen pand. Als starters is dat niet evident: vaak is een pand te duur, zijn er verbouwingen nodig of zijn er 30 andere koppels geïnteresseerd. Toen we hoorden dat we aan de slag konden in het voormalige pand van lifestylewinkel Byttebier en lunchrestaurant La Cantine op het Vandaleplein, waren we dolenthousiast. We kenden de plek nog van vroeger en ze past perfect bij ons. We willen hier een huiselijke sfeer creëren, alsof je op zondag bij je ouders gaat eten. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze welkom zijn en mogen blijven zolang ze willen.”
Traditionele keuken met wereldse twist
“In eerste instantie willen we zoveel mogelijk leren. Tijdens Mijn Restaurant mogen we proeven van het ondernemerschap, zonder volledig zelfstandig te zijn. We kregen al opleidingen over software, personeelsregistratie en bestelplatformen. Op het bord brengen we de traditionele Vlaams-Franse keuken, maar met speelse toetsen en verfijning. We zijn echte wereldreizigers en Aristide heeft nog drie maanden in Tokio gewoond. Die smaken van op reis willen we ook in onze gerechten laten terugkomen.”
Kortrijk leeft mee
Hoewel Aristide en Charlotte de voorbereidingen pas midden september aanvatten, voelen ze dat het programma nu al leeft. “Andere horeca-uitbaters bieden spontaan aan om te helpen. Er hangt een groot samenhorigheidsgevoel. Winst zou mooi meegenomen zijn, maar we hopen vooral te ontdekken of we dit ons hele leven willen doen. Daarnaast willen we de sfeer van de Mijn Restaurant-editie terugbrengen waarin Dell’Anno uit Kortrijk won. Tijdens de finale stonden de Grote Markt en het Sint-Maartenskerkhof bomvol supporters. Charlotte was als kind superfan en herinnert zich nog levendig dat ze toen met de uitbaters op de foto ging. Als we die sfeer opnieuw kunnen creëren en de Kortrijkzanen als één man achter ons krijgen, is onze deelname geslaagd!”
Praktisch
Jozef Vandaleplein 7a, Kortrijk