Leerlingen DAS maken kunstwerken voor herdenking Leieslag

Gepubliceerd op Maandag 22 april 2024
Ellen, Suki, Ann en Noona

Tien leerlingen van het Guldensporencollege Campus DAS kregen de opdracht om een kunstwerk te maken rond het thema vrijheid. De resultaten worden tentoongesteld tijdens de herdenking van de Leieslag op 26 mei 2024 aan het Leiemonument in het Koning Albertpark.

Beeldende vorming

Het Guldensporencollege heeft verschillende campussen in Kortrijk, waaronder de Design en Art School (DAS) aan de Oudenaardsesteenweg. Margo Duyck (26) was er zelf ooit leerling, maar nu geeft ze les in het vijfde middelbaar. “Mijn leerlingen zitten in de richting Beeldende Vorming. Naast een aantal algemene vakken, krijgen ze vakken die hun theoretisch en artistiek blikveld verruimen. Ikzelf geef het vak Beeld 3D. Zo kwam de stad bij mijn leerlingen terecht met de vraag om iets origineels te doen rond de Leieslag en de thema’s oorlog en vrijheid.”

De windmolen: clichés vermijden

Ann, Ellen, Noona en Suki staken de koppen bij elkaar en bouwden een windmolen. Ellen en Noona: “Het creatieve proces begint altijd met een brainstorm. Het was niet gemakkelijk om een originele invalshoek te vinden, want als je nadenkt over oorlog en vrijheid, verval je snel in clichés: wapens voor oorlog, bloemen en vogels voor vrijheid … Uiteindelijk kwamen we uit bij het concept van een windmolen.”

Ann en Suki: “De molen heeft een onregelmatige toren als basis. Die staat symbool voor de chaos die voorafgaat aan bevrijding. Bovenaan bevindt zich een cirkel met daaraan vogels. Die waaien mee met de wind en suggereren vrijheid, maar er is een keerzijde aan de medaille: de vogels waaien steeds in eenzelfde patroon. Dat verwijst naar de dagelijkse routines waar we aan vasthangen. We denken vaak dat we vrij zijn, maar is dat eigenlijk wel zo?”

Lea, Lonne en Djunaid

De deur op een kier: verschillende interpretaties

Djunaid, Lea en Lonne kwamen al snel tot het idee van een deur op een kier. Lonne: “Ons kunstwerk kan je op verschillende manieren bekijken: een deur die opengaat of een deur die sluit.” Voor Djunaid is het die laatste optie: “Ik zie het als een waarschuwing. Mensen zijn soms te lui, te bang of te onverschillig om actie te ondernemen in hun leven. Terwijl ze wachten, gaan deuren langzaam dicht en blijven mogelijkheden onbenut.”

Lea heeft een meer optimistische kijk: “Ik zie de deur op een kier niet als een deur die bijna sluit, maar eentje die langzaam opengaat. Hoe meer inspanningen je levert in je leven, hoe meer deuren er open gaan, hoe meer mogelijkheden er ontstaan, hoe vrijer je je voelt.” -

Noah en Karolina

De negen zwaarden: wapens neerleggen

Elise, Karolina en Noah zochten hun inspiratie bij de oude Romeinen. Karolina en Elise: “Wij ontwierpen een kunstwerk met negen zwaarden. Het feit dat ze in de grond vastzitten, betekent het einde van de strijd en het begin van de bevrijding. We kozen bewust voor negen zwaarden, als verwijzing naar de negen sarcofagen van het Leiemonument. Die vertegenwoordigen de (toenmalige) negen provincies van België.”

Noah: “Ik zal de herdenking van de Leieslag zeker bijwonen. Door met ons kunstwerk bezig te zijn, ging ik nadenken over de impact van oorlog. Jonge mensen zoals wij hebben het gelukkig zelf nog niet meegemaakt, maar we mogen niet vergeten dat wij onze vrijheid te danken hebben aan de opofferingen van miljoenen mensen in het verleden. Mijn papa en opa komen ook mee, want die hebben interesse in de oorlog en zijn bovendien supertrots dat ik hieraan mocht meewerken.”

Herdenking Leieslag

De herdenking van de Leieslag vindt plaats op 26 mei 2024 vanaf 11 uur aan het Nationaal Leiemonument in het Koning Albertpark in Kortrijk. Je kan de herdenking gratis bijwonen. Iedereen is welkom.

Kortrijkse verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Meer nieuws uit het stadsmagazine