Kortrijks bedrijf JUUNOO wint designprijs

Gepubliceerd op Woensdag 21 februari 2024
Chris Van de Voorde

Chris Van de Voorde (38) staat aan het hoofd van het snelst groeiende duurzame bedrijf van België. Met JUUNOO ontwikkelt hij demonteerbare wanden. Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie, dat recent beloond werd met een Henry van de Velde Award.

Van uitvinder tot CEO

“Al van kindsbeen af wilde ik uitvinder worden. Die kinderdroom loodste me in mijn studentenjaren van het Oost-Vlaamse Hamme naar Kortrijk voor de master Industrieel Ontwerpen. Mijn thesis was gewijd aan interieurwanden en die interesse zette zich ook door in het begin van mijn carrière. Zes jaar lang werkte ik voor een marktleider in standenbouw.”

“Wat me al snel opviel, was de verspilling in die sector. Elk jaar wordt er voor 300 miljard euro aan materiaal weggegooid. Dat is goed voor 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Toen ik mijn baas voorstelde om uit de standenbouw te stappen en in de markt van échte wanden te stappen, kreeg ik te horen: “doe maar normaal”. Dat was voor mij het signaal om in november 2016 ontslag te nemen. Ongeveer een jaar later zag JUUNOO het levenslicht.”

Circulaire economie

“JUUNOO verwijst naar mijn kinderen Juul en Noor. Zij zijn mijn grootste drijfveer om duurzame toepassingen te zoeken voor de toekomst. Je kan de klimaatverandering niet ontkennen. Elke winter staat onze tuin onder water. Ons konijnenhok staat op palen om de beestjes droog te houden. Als wij nu niet ingrijpen en iets doen aan het veranderende klimaat, wat staat er onze kinderen dan nog allemaal te wachten?”

“Hernieuwbare energie en materialen kent iedereen, maar daarnaast bestaan er ook circulaire materialen of producten. Die worden hersteld of omgevormd, zijn upgradebaar, hebben een hoge tweedehandswaarde of kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden. Dat laatste is wat we bij JUUNOO doen. Wij produceren herbruikbare wanden voor kantoren: eenvoudig te demonteren en talloze keren te herinstalleren met een innovatief kliksysteem.”

Chris Van de Voorde

Duurzaam én waardevol

“Mijn eerste experimenten vonden plaats thuis in de garage. Alles kwam in een stroomversnelling toen ik in Hangar K aan de slag ging. Ik leerde er naast ontwerper ook ondernemer zijn. Bezorgdheid om de toekomst van onze planeet is mooi, maar enkel praten over duurzaamheid lost niets op. Je kan er wel toe bijdragen met een waardevol product. De waarde van onze wanden zit niet alleen in het circulaire aspect. Ze zijn ook degelijk, esthetisch mooi, akoestisch superieur en tegelijk nog eens betaalbaar ook.”

Dromen van meer

“Dat wij nu erkenning krijgen voor ons harde werk met een Henry van de Velde Award, is een hele eer. Het is een van de mooiste prijzen die je als productontwerper kan krijgen. Iemand vergeleek het onlangs met de Oscars onder de designprijzen. Het stimuleert ons om verder te doen en te dromen van meer. Want als we alle wanden in de wereld circulair maken, dan hebben we nog maar 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot weggewerkt. Wat met de rest?” “Om dat vraagstuk aan te pakken, richtte ik samen met Sofie Rapsaet The Circular Value Institute op. Met deze vzw verspreiden we internationaal kennis rond circulaire economie en de (meer)waarde die ze creëert. Zo hopen we andere ondernemers te inspireren. Dit zou trouwens voor economische groei kunnen zorgen in onze regio, met meer waardevolle jobs als gevolg. Zo krijgt circulaire economie naast een duurzaam ook nog een sociaal aspect. Meerwaarde voor iedereen dus!”

Meer info over The Circular Value Institue

Meer nieuws uit het stadsmagazine