"Het Straatje is voor iedereen"

Gepubliceerd op Dinsdag 19 augustus 2025
Dieter

De Burgemeester Reynaertstraat is de plek waar veel Kortrijkse jongeren de voorbije decennia hun eerste stappen in het uitgaansleven zetten. Cafébazen Dieter, Mathieu en Peter beleefden er talloze hoogtepunten. Het afgelopen jaar kreeg het imago van hun Straatje een knauw, maar ze zijn vastberaden om er opnieuw een plezante en vooral veilige plek van te maken.

Passie voor horeca

Dieter De Clercq (38), de uitbater van Café 56, kent het Straatje al sinds zijn jeugd. “Zoals zoveel van mijn leeftijdsgenoten ging ik op vrijdag na school uit in het Straatje. Ik werkte als jobstudent al in Café 56,dat toen nog Bugatti’s heette. Na mijn studies was de roep van de horeca nog altijd heel sterk. In 2012 werd ik gerant van Café 56 en vier jaar later nam ik de zaak over.”

Ook Mathieu Vynckier (49) begon zijn carrière in de horeca als jobstudent. Na zes jaar als barman nam hij 23 jaar geleden de Stradivarius over. Op de hoek met het Stationsplein vinden we nog zo’n ancien: Peter Deurinck (60): “Mijn carrière in de horeca startte achter de toog van De Geverfde Vogel in de jaren 80. In 1990 opende ik met Den Trap mijn eerste eigen zaak. In 1998 volgde Den Bras.”

Hoogtepunten

Dieter: “In mijn beginjaren als barman en uitbater bruiste het Straatje van het leven. Ik herinner mij bijvoorbeeld de jaren toen tv-programma's Mijn Restaurant en Fata Morgana neerstreken in Kortrijk. Ook de vele edities van Sinksen en Zomercarnaval staan in mijn geheugen gegrift. Die evenementen zorgen telkens voor veel passage in het Straatje.”

Mathieu: “Maar ook met onze eigen activiteiten brachten we veel volk op de been. Het jaarlijkse bal van de Stradi bijvoorbeeld. Helaas zijn galabals bij jongeren niet meer in. De feestjes met de 50 dagen of met het einde van de examens blijven wel populair.”

Peter: “Elk café heeft zo zijn eigen publiek. In Den Bras zijn er minder scholieren, maar alle leeftijden. Ik noem het een modern volkscafé. Wij beleefden onze hoogdagen in de jaren 90 en 2000, maar je hoort mij nog altijd niet klagen.”

Mathieu

Struikelblokken

Dieter: “Na de coronapandemie was het alle remmen los. Het Straatje draaide goed, maar er was iets veranderd. De sfeer was minder spontaan en zorgeloos. Onze barmedewerkers moesten bijvoorbeeld vaker optreden omdat de huisregels overtreden werden. Dat zorgde ervoor dat de perceptie rond het Straatje negatiever werd en het onveiligheidsgevoel toenam. Het hele spikingverhaal heeft daar uiteraard geen goed aan gedaan.”

Mathieu: “Klanten en medewerkers werden slachtoffer van enkelingen met slechte bedoelingen. Wij blijven achter met een gevoel van boosheid, ontgoocheling, maar ook strijdvaardigheid. Wij willen van het Straatje opnieuw een veilige uitgaansbuurt maken waar iedereen welkom is. Niet alleen jongeren, maar ook hun ouders. In de zomer werd mijn oudste zoon 17. Er was een verjaardagsfeest voor zijn vrienden, maar ik nodigde ook hun ouders uit. Velen van hen bleven plakken en beleefden een fantastische nostalgische avond.” 

Veiligheid

Dieter: “Zoals dat tegenwoordig wel vaker gaat, zijn de meningen over het Straatje gepolariseerd. Je hebt een kamp dat zegt: veiliger dan nu kan het niet zijn, want de hele wereld kijkt mee over onze schouder. Aan de andere kant heb je ouders die bezorgd blijven. Wij doen nochtans ons uiterste best om voor een veiliger gevoel te zorgen, te beginnen met onze eigen teams. Café 56 heeft een mix van jongere en oudere medewerkers. Sven is bijvoorbeeld al 27 jaar in dienst. Hij heeft ervaring zat in het begeleiden van jongeren die het uitgaansleven net ontdekken.”

Peter: “Maar ook het straatbeeld speelt een rol. Leegstand en zwerfvuil dragen bij aan het negatieve beeld dat sommige mensen hebben van het Straatje. De werven op het Schouw­burgplein en aan het station helpen ook al niet. De omgeving van het Stationsplein kan wel wat opfrissing gebruiken, maar ook weer niet te veel. Het mag nog wat rock ‘n roll blijven.”

Mathieu: “Verder zijn er de afgelopen jaren veel regeltjes bijgekomen: rookverbod, herbruikbare bekers ... Dat maakt onze job er niet makkelijker op. Maar met de bevoegde instanties wordt gezocht naar oplossingen. Zo werken we sinds het spikingverhaal veel nauwer samen met de politie. En de stad maakt budget vrij om het Straatje op te frissen: meer verlichting, de straat autovrij maken ...”

Peter

Toekomst

Dieter: “Het sentiment in het Straatje is intussen aan het kantelen. Met Den Optieker is er een nieuwe zaak en er staan heel wat activiteiten op de planning in september. Daarvoor werken we samen met de hele straat. Het eerste weekend van september is voor alle Kortrijkzanen.”

Mathieu: “Jonge mensen vieren graag zo veel mogelijk buiten feest. Daarom organiseren we op vrijdag 5 september een minifestival met dj’s. Op zaterdag doen we het wat rustiger aan en toveren we het Straatje om tot een grote zomerbar met streekbieren en een foodtruck.”

Peter: “Tot slot is er op zondag 7 september het Brastreffen: een evenement met honderden klassieke brommertjes. Leuke muziek, lekker eten en een fris pintje (er is ook alcoholvrij) ... Alle Kortrijkzanen zijn welkom om de veelzijdigheid van het Straatje te ontdekken.”

Kalender straatje najaar

  • 5 tot 7 september: Outdoor kick-off schooljaar
  • 23 tot 25 oktober: Student Street Concert met Oktoberfest
  • 31 oktober: Halloween in 't Straatje
  • Midden december: Fin d'Examen Winter Edition
  • 31 december: Big New Year's Eve Party Street 

Meer cafétips in Kortrijk

Meer nieuws uit het stadsmagazine