Cyberpreventieadviseurs

Gepubliceerd op Maandag 11 december 2023
Guido

Cijfers tonen aan dat cybercriminaliteit alsmaar toeneemt. Onze stad zet sinds kort cyberpreventieadviseurs in om de Kortrijkzanen op de gevaren van het internet te wijzen.

Guido Dekeyrel

“Mij vervelen als gepensioneerde? Neen hoor! Ik ben stadsgids, flexi-jobber en sinds kort ook cyberpreventieadviseur. Ik volgde de gratis opleiding van de stad, omdat ik zelf wou leren hoe je omgaat met verdachte e-mails en berichtjes. Maar als stadsgids zit het in mijn genen om opgedane kennis te delen. Dat zal ik ook nu met plezier doen. Wie liever zelf de opleiding volgt, kan dat op 23 en 25 januari in OC Marke. De uitleg is helder en wordt met veel enthousiasme overgebracht.”

Marc

Marc Verheggen

“Ik kwam in contact met cyberpreventie via het SAVE-netwerk. Inwoners van een SAVE-buurt houden een oogje in het zeil en melden verdachte feiten bij de politie en de preventiedienst van de stad. Een cyberpreventieadviseur gaat nog een stapje verder en onderneemt zelf actie door middel van wijze raad. Als wegkapitein bij De Zevenkamer ga ik vaak op pad met groepen fietsers. Onderweg praten we soms over de digitale wereld. Dan deel ik de tips die ik oppikte in de opleiding.”

Mark

Mark Vion

“Een interessante tip is bijvoorbeeld: klik niet zomaar op een link in een e-mail. Je zweeft best eerst eens met je muis over die link en controleert dan de url. Zo begint een link naar Facebook altijd met www.facebook.com. Als daar dan iets anders staat, gaat het waarschijnlijk om een valse link. Klik je daarop, dan kan je account gehackt worden. Reclame voor Bol.com? Check de url en voorkom dat je op een valse website terechtkomt en daar voor duizenden euro’s opgelicht wordt.”

Meer tips en inschrijven voor de opleiding

Meer nieuws uit het stadsmagazine