Bistro Botero: 30 jaar verhalen vol smaak

Gepubliceerd op Woensdag 24 september 2025
Geert met zijn zonen Mathis en Felix

Bistro Botero is al meer dan 30 jaar een gevestigd waarde in het Kortrijkse horecalandschap, vlak naast Schouwburg Kortrijk. Achter de statige gevel van dit beschermde herenhuis uit 1925 vallen dus heel wat verhalen te rapen bij chef Geert Quintens.

Valse start

Geert Quintens (54) runt Bistro Botero samen met vaste medewerker Karen Gheysen, die zelf al 28 jaar meedraait in de zaak, en een team van flexi-jobbers. Geert: “Ik twijfelde nooit over een carrière in de horeca. Thuis hielp ik altijd mee in de keuken en we gingen vaak uit eten. Daarom volgde ik hotelschool in Koksijde en daarna een managementopleiding in Lausanne. In 1992 kocht ik op mijn 21e dit herenhuis, toen het Schouwburgplein nog een bovengrondse parking was.”

“De koop werd gesloten op een vrijdag, en de maandag erna hoorde ik dat er een ondergrondse parking naast zou komen. De eerste twee jaar verhuurde ik het pand daarom als werflocatie voor de bouw van parking Ladeuze (nu parking Schouwburg). Pas in 1994 konden we de bistro openen. Het hele pand verbouwden we zelf. Ondertussen is de gevel beschermd – terecht, want het is voor mij een van de mooiste van onze stad.”

Gedwongen naamsverandering

“Oorspronkelijk heette de zaak Bistro Pierrot, maar de Franse keten Pierrot claimde die naam. Trouwe klant en kunstkenner Emiel Veranneman zaliger was een handelaar in kunstwerken, waaronder die van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Emiel bracht me op het idee voor de nieuwe naam en we kregen officieel toestemming van de kunstenaar voor het gebruik. Zo werd in 1996 Bistro Botero geboren. De naamsverandering had grote gevolgen: menukaarten, glazen deuren, alles moest aangepast worden. Ondertussen is die Franse keten failliet, maar wij bestaan nog steeds.”

Geert met zijn zonen Felix en Mathis

Mooie herinneringen

“Ik kijk met plezier terug op enkele bijzondere acties op het Schouwburgplein: een maatjesfestival met op het hoogtepunt tot wel 1.200 bezoekers, een kunstgrasveld waar jongeren samen met KVK-speler Emile Mpenza leerden voetballen, een kreeftenfestival waarbij op een maand tijd 1.000 kilogram kreeft verkocht werd, een spiegeltent voor de beurs Busworld, een pop-up keuken waarin we kooklessen gaven, … In 2024 vierden we ons 30-jarig bestaan met een feestelijk menu van € 30.”

Terug naar de basis

“In al die tijd zag ik het horecalandschap evolueren. In de beginjaren moest je als restaurant nog openingstaks betalen. Toen was Botero de hele dag open, in de namiddag als tearoom, maar daar ben ik mee gestopt. Een zakelijke klant zei me ooit dat zijn grootmoeder erbij kwam zitten tijdens een businessmeeting, dus die combinatie was niet ideaal”, lacht Geert.

Bistro Botero

“Vroeger waren er sowieso meer zakenlunches. Een tijdje had ik ook tearoom Quinto op het Overbekeplein, maar door de komst van K in Kortrijk deed ik die van de hand. Ook met mijn traiteurzaak ben ik gestopt. Ik keerde terug naar de basis, om alles meer onder controle te hebben. Aan late openingsuren doen we niet meer mee, dat maakt het makkelijker leefbaar. Ik hoop Botero nog tot mijn 70e uit te baten.”

Nieuwe trends

“Het mooiste aan de horeca is de creativiteit: vernieuwen, het juiste product vinden aan de juiste prijs, en mensen gelukkig maken. Deze maand organiseren we twee trouwfeesten en boven hebben we een zaaltje voor bedrijven. Uiteraard moet je inspelen op nieuwe trends. Kortrijk bruist opnieuw, met veel nieuwe pleinen, elk met hun eigen horecabeleving. Het aanbod aan restaurants wordt steeds diverser. Jongeren kopen sneller iets om op straat te eten … maar ze waarderen nog altijd de klassieke keuken die je bij ons vindt.”

Renovatie Schouwburg

“Ook de cultuurbeleving in de Schouwburg is veranderd. In onze beginperiode kwamen mensen nog in smoking naar een voorstelling – dat zie je nu niet meer. Momenteel wordt de Schouwburg grondig gerenoveerd, maar Botero blijft steeds bereikbaar. We denken zelfs vooruit: vroeger boden we combitickets aan, een voorstelling met een menu. Ik zou graag dat concept na de heropening samen met de Schouwburg herinvoeren.”

Bistro Botero

Meer nieuws uit het stadsmagazine