BeMSA wil angst voor dokters wegnemen bij kinderen

Gepubliceerd op Woensdag 21 februari 2024
Simon, Arthur en Thomas

Arthur Arie en Simon en Thomas Bertrand hebben veel gemeen. Ze zijn 20 jaar oud. Ze zitten in hun derde jaar geneeskunde aan KU Leuven Kulak. Ze hebben een groot hart voor mensen en ze zijn heel geëngageerd. Dat engagement kunnen ze kwijt in de Belgian Medical Students’ Association of kortweg BeMSA.

Simon en Arthur zijn co-voorzitter van BeMSA Kulak. “De Medical Students’ Association is actief in tientallen landen, waaronder België. De studentenorganisatie begon ooit met drie afdelingen in Antwerpen, Gent en Leuven, maar intussen zijn het er 11. Kortrijk is een van de kleinste van ons land, maar wel eentje met mooie resultaten, al zeg ik het zelf”, glundert Arthur. BeMSA Kulak verenigt studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen.

Praten over gezondheid

“Het opzet van BeMSA is gezondheidszorg makkelijker bespreekbaar maken, mensen dingen bijleren en geld inzamelen voor het goede doel. We doen dat op de campus zelf, door in gesprek te gaan met medestudenten en het universiteitspersoneel. Maar onze focus ligt vooral op mensen buiten de universiteit. Van kleuters, over middelbare scholieren, tot 60-plussers. Met onze activiteiten proberen we iedereen op een toegankelijke en laagdrempelige manier te bereiken”, legt Simon uit.

Kulak 24 uur tegen Kanker

Thomas is penningmeester van BeMSA Kulak: “Maart 2024 is een drukke maand voor ons, met twee van onze grootste activiteiten: Kulak 24 uur tegen Kanker en Teddy Bear Hospital. Kulak 24 uur tegen Kanker is op 7 en 8 maart aan de zesde editie toe. 24 uur lang zamelen we geld in voor het Leuven Kankerinstituut. Op het programma staan onder andere een zesurenloop, challenges van de staf waarop mensen kunnen bieden en een fuif. In 2023 bracht dat € 33.000 op. Een record, maar dit jaar willen we nog beter doen!”

Simon, Arthur en Thomas

Teddy Bear Hospital

Simon: “Op zaterdag 23 maart verwelkomen we kinderen van 4 tot 7 jaar op onze campus. Die wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een ziekenhuis, met onderzoekskamers, een operatiezaal, een afdeling radiologie … De kinderen brengen een knuffel mee, die zogezegd ziek is en verzorgd moet worden. Ze dragen een doktersjas, mogen spuitjes en pilletjes toedienen en zelfs in een echte ziekenwagen plaatsnemen. Met deze speelse aanpak willen we bij de kinderen de angst voor dokters en ziekenhuizen wegnemen.”

Drempels verlagen

Arthur: “Verder zetten we ook in op informatie en educatie. Met reanimatielessen op de Grote Markt, een gratis test van de hartgezondheid in K in Kortrijk, of seksuele opvoeding op middelbare scholen. Het feit dat mensen over deze onderwerpen informatie krijgen van studenten en niet van dokters of professoren, maakt het minder intimiderend en dus makkelijker bespreekbaar. Onze jonge leeftijd verlaagt zo drempels.”

Klaar voor de toekomst

“BeMSA Kulak bestaat nog maar vijf jaar, maar is al gegroeid van 9 naar 39 leden. We offeren allemaal vrijwillig een deel van onze vrije tijd op. Maar we doen dat graag, want we krijgen er veel voor terug. Het geeft voldoening om kinderen en volwassenen nu al iets te kunnen bijbrengen. Intussen leren we samenwerken, verruimen we ons netwerk en leggen we contacten met andere geëngageerde mensen binnen en buiten de geneeskunde. Dankzij BeMSA doen we ervaringen op die later in onze carrière van pas kunnen komen. En we houden er fantastische vriendschappen aan over”, besluiten de jongemannen unaniem.

Inschrijven voor Teddy Bear Hospital 

Meer info over BeMSA Kulak

Meer nieuws uit het stadsmagazine