Antigone viert 25 jaar sociaal-artistieke werking

Gepubliceerd op Maandag 18 maart 2024
Wimala Sagara, Henk en Patrick

In 2024 viert Antigone het 25-jarig bestaan van het sociaal-artistiek project ARC. Wat begon als een wijkproject, groeide uit tot een vaste waarde in Kortrijk en ver daarbuiten.

Meer dan theater

In ARC worden mensen met de meest uiteenlopende achtergronden professioneel begeleid door een ploeg van regisseurs, technici, decor- en kostuumontwerpers. De acteurs zijn vaak kwetsbare mensen, maar eigenlijk is iedereen die een leuke hobby zoekt welkom. Ze repeteren zowat vijf maanden lang voor negen kleppers van voorstellingen. Ter ere van 25 jaar ARC organiseert Antigone een speciale editie van Radio Antigone en viert het dubbel en dik feest tijdens de voorstellingsreeks ‘Het begon gewoon zoals elk mooi verhaal’. De première vindt plaats op 16 mei.

Patrick

De groep is de laatste jaren verdubbeld in omvang en bestaat uit een 50-tal deelnemers. Patrick Deryckere is een van hen: “Ik draai al vanaf het begin mee in ARC. Ik heb een lichte vorm van autisme, iets waarvoor ik ondersteuning krijg bij De Bolster. Daar hoorde ik voor het eerst over dit project. Ondertussen ben ik al een ancien, zo speelde ik in 2014 nog de hoofdrol in een stuk over Don Quichot. Een leuk weetje is dat wijlen Reinhilde Decleir me hier nog geregisseerd heeft. Acteren is voor mij een vorm van integratie in de echte maatschappij, die anders in elkaar zit dan de mini-maatschappij van De Bolster. Leven betekent voor mij vallen en opstaan. Momenteel zit ik in een positieve flow en daar heeft ARC veel mee te maken. Ik voel me hier zekerder.”

“Ik ben van origine een voetballiefhebber en zie veel gelijkenissen met theater. Bij voetbal moet je vaak trainen, net zoals ik hier regelmatig moet repeteren. Wekelijks komen we twee keer samen. Bij beide is er publiek betrokken, en de trainer kan je vergelijken met een regisseur. Beiden moeten werken aan de groepsgeest, iets wat bij Antigone zeker goed zit.”

Patrick

Wimala Sagara

Wimala Sagara Watteyale Gedera is een van de andere spelers: “Ik ben afkomstig uit Sri Lanka maar woon al 23 jaar in België. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee aan ARC. Ik kwam ermee in contact via een vriend. Het acteren beviel me zodanig dat ik dit jaar opnieuw wou meespelen. Het is voor mij een goeie leerschool, een manier om Nederlands te leren en om nieuwe mensen te leren kennen. Iedereen is hier gelijk, ondanks de uiteenlopende achtergronden. Op het werk ervaar ik soms stress, maar die valt volledig weg als ik hier ben.”

Henk

Henk Bourgeois is de sociaal werker die ARC mee in goede banen leidt. Hij ondersteunt de deelnemers als ze daar behoefte aan hebben: “Ik loop hier altijd rond en ben steeds aanspreekbaar. Deelnemers komen hier vaak met een ‘rugzakje’, maar mijn doel is dat ze dat in de foyer kunnen achterlaten. ARC is géén therapie, maar wel groepswerking. Ik check de sfeer in de groep en vertrouw op de kracht van de mensen zelf. Ook conflicten moeten ze zelf kunnen oplossen. De basis is respect voor elkaar. Daar ben ik wel streng in.”

“Het mooiste aan ARC is de vooruitgang die mensen boeken. Als ze hier voor het eerst komen, stellen ze zich dikwijls voor als: ‘Ik ben X en ik heb die diagnose’. Later zeggen ze misschien: ‘Ik ben X, ik speel theater bij Antigone en ik heb er 50 vrienden bij.”

Antigone

Meer nieuws uit het stadsmagazine