Nieuwe afvalzakken

nieuwe afvalzak

Vanaf 1 september verschijnt een nieuwe restafvalzak in het straatbeeld. De witte zakken worden vervangen door grijze exemplaren die grotendeels vervaardigd zijn uit gerecycleerd plastiek. De oude zakken kan je nog gebruiken tot eind november 2020.

Kostprijs

De prijs die jij in de winkel betaalt voor de afvalzakken dient om de verwerking van het afval te bekostigen. Hierachter schuilt het principe dat de vervuiler betaalt. Op die manier worden inwoners gesensibiliseerd om goed te sorteren en afval te beperken. De meerkost voor de inwoners wordt trouwens wel gecompenseerd door het invoeren van de goedkopere folie- en P+MD-zakken

  • Een kleine afvalzak heeft een volume van 40 liter en kost € 1 per stuk.

  • De grote afvalzak heeft een volume van 60 liter en kost € 1,7 per stuk.

  • De prijs van de folie- en P+MD-zak blijft € 0,15 per stuk.

Groenafvalzak

Een groenafvalzak kost 0,60 euro per stuk en is te koop op de recyclageparken RollegemIMOG-Harelbeke (betalen met Bancontact) en in de wijkcentra Overleie en De Bildings (cash betalen) tijdens de openingsuren. Groenafval wordt 3 maal per jaar gratis opgehaald, klik voor meer info.

Besparen

Door de goedkope P+MD- en foliezak correct te gebruiken, kan je heel wat afval uit je restafvalzak houden. Wil je nog meer besparen? Composteer je groente- en fruitafval of ga ermee naar het compostpaviljoen. Door te composteren en goed te sorteren hou je tot 40% van je afval uit de restafvalzak.

Inruilen

Sinds 1 september kan je enkel nog nieuwe grijze afvalzakken kopen. De oude zakken worden nog opgehaald tot eind november 2020. Daarna worden ze niet meer meegenomen. 

Heb je begin december nog oude zakken over die je niet meer kon opgebruiken? Hou ze dan zeker bij. Vanaf 1 maart 2021 kan je ze dan per zak of per pak inruilen tegen de nieuwe afvalzakken in de wijkcentra verspreid over de stad. De meerprijs voor de nieuwe afvalzakken betaal je er dan ter plaatse bij. Het heeft geen zin om vroeger dan 1 maart 2021 naar een wijkcentrum te gaan om te ruilen. Door de coronamaatregelen kan je deze winter de huisvuilzakken nog niet omruilen. Bewaar ze dus op een goeie plaats. 

Waar halen?

De zakken zijn te verkrijgen in de winkels/grootwarenhuizen waar we gewoon onze boodschappen doen. Klik hier voor de lijst van verkooppunten.

Recycle app
De ophaalrondes aan huis voor zowel restafval als P+MD, foliezak en papier en karton blijven dit jaar onveranderd. Raadpleeg de afvalkalender voor jouw straat op
www.imog.be/afval-inzamelen/ophaalkalender of download de Recycle app op je smartphone. Die herinnert jou aan elke ophaling en toont je de openingstijden van de recyclageparken. Een handige sorteergids legt je bovendien duidelijk uit wat je met enkele veelvoorkomende afvalsoorten moet aanvangen.