Composteren

Sinds jaren daalt de afvalberg van Kortrijk gestaag. De belangrijkste reden is ongetwijfeld het stijgend aantal thuiscomposteerders in Kortrijk. Meer dan 25% van de Kortrijkse gezinnen beschikken nu over een compostvat of -bak. Dat cijfer kan zeker nog stijgen.

Wat is composteren?

Composteren is een proces waarbij kleine organismen jouw organisch afval verwerken tot compost. Veel werk vraagt thuiscomposteren niet. Af en toe het materiaal omzetten om een goede verluchting te bekomen en verder de natuur zijn gang laten gaan. Na een half jaar tot een jaar bekom je compost van goede kwaliteit. Waardevol materiaal om je borders te bemesten. Ook zeer nuttig als je een nieuw gazon aanlegt of voor de onderhoudsbemesting van het gazon. 

Waarom?

Nog steeds bevat de huisvuilzak bijna 50% groente-, fruit- en tuinafval.
Dat is zonde, want huisvuil eindigt in de verbrandingsoven. Aangezien organisch afval zeer veel water bevat, is dat slecht voor het verbrandingsproces. Bovendien rijden daardoor veel huisvuilwagens rond met materiaal dat helemaal geen afval hoeft te zijn. 
Thuiscomposteren is de beste mogelijkheid om je huisvuilzak met bijna 50% te verlichten. Tegelijk zorg je voor een perfecte meststof voor je tuin.

Hoe?

Composteren kan in een compostbak of compostvat. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid organisch materiaal waarover je beschikt.

Heb je geen tuin, maar wil je je organisch afval toch niet kwijt in de huisvuilzak? Dan is composteren met een wormenbak misschien wel iets voor jou.

Heb je groente- of fruitafval en beschik je zelf niet over de mogelijkheid om dit te composteren? Dan kan je met je keukenafval ook terecht in onze wijkcompostpaviljoenen.

Wijkcomposteren

Meer info over composteren