Niets dan voordelen met de UiTPAS

Céline en Eefje gebruiken de UiTPAS

UiTPAS is een handige vrijetijdspas waarmee je punten spaart tijdens je favoriete cultuur-, sport- of ontspanningsactiviteit. Die punten kan je omruilen voor gratis tickets, kortingen of cadeaus. Stad Kortrijk is er al bij sinds het begin in 2015 en speelt sindsdien een voortrekkersrol binnen de regio Zuidwest. Onze stad telt momenteel 17.850 pashouders, onder wie 8.885 met kansentarief.

De UiTPAS is er voor iedereen vanaf 3 jaar. De kaart is persoonlijk en staat op naam. Je kan hem dus niet delen of doorgeven aan iemand anders. Stadsmedewerker Céline Lagae (37) en dansleerkracht Eefje Verbeke (37) en haar zoon Ilyas (12) zijn al jarenlang gebruiker van de UiTPAS en delen graag hun ervaringen.

Cultuur, sport en zoveel meer

Met je UiTPAS Zuidwest spaar je punten bij alle UiTPAS-activiteiten in Vlaanderen. Je kan ook punten om­ruilen bij alle aanbieders in Vlaan­deren. Céline gebruikt haar UiTPAS voornamelijk als cultuurfanaat: “Als CUBO-lid ga ik naar voorstel­lingen die anders niet op mijn radar stonden. CUBO is een abonnement van Schouwburg Kortrijk en Kun­stencentrum BUDA, waarmee je heel uiteenlopende voorstellingen kan meepikken: grote Vlaamse thea­terhuizen, dans, klassieke muziek, familievoorstellingen …”

Céline en Eefje gebruiken de UiTPAS

Ook Eefje geniet enorm van cultuur. Zij moet vaak rondkomen met een laag inkomen. “Gelukkig kunnen Ilyas en ik tijdens financieel moei­lijke periodes een beroep doen op onze UiTPAS met kortingstarief. Die gebruiken we bij dansschool Danzas en voetbalclub KSV Kortrijk, voor workshops in JC Tranzit en zwem­partijtjes bij LAGO of recent nog voor een voorstelling bij Theater Antigo­ne. Dat scheelt niet alleen op finan­cieel vlak, maar ook sociaal. Want het ergste aan een laag inkomen, is het isolement dat eruit voortvloeit.”

Punten sparen en omruilen

Punten verdienen met je UiTPAS kan op verschillende manieren. “Bij elk bezoek aan de Schouwburg, en de Budascoop spaar ik een puntje. En leen je wel eens een boek of een cd uit de bib? Eén keer per week kan je ook daar een punt sparen”, legt Cé­line uit. “Die punten gebruik ik voor een fris pintje in de Schouwburg na een voorstelling. Of voor een gratis rondleiding in een Gents museum. Je hoort het: niets dan voordelen dus!”

“Wij gebruiken onze gespaarde punten eigenlijk te weinig. We ontvangen nochtans elk jaar 15 punten bij het betalen van het lidmaatschap van de sportclubs. In Budascoop gun ik Ilyas wel eens een gratis zakje snoep. Dat ontvang je aan de kassa in ruil voor 5 punten. En recent ontdekte ik dat je ook in andere cultuurcentra kortingen kan krijgen. In De Grote Post in Oostende bijvoorbeeld.”

UiTPAS

Haal nu je UiTPAS

Céline: “Ik ontdekte de UiTPAS in de Openbare Bibliotheek, maar je kan ook terecht in de wijkcentra, het Sociaal Huis, Jeugdcentrum Tranzit, De Warande, Sportcampus Lan­ge Munte of de ticketbalie van de Kortrijkse Schouwburg. En voor het geld moet je het niet laten, want je betaalt eenmalig € 3.”

“Als je een laag inkomen hebt, betaal je zelfs maar € 1. Je hebt dan niet alleen recht op de omruilvoordelen, maar je krijgt ook 80% korting op het basistarief van UiTPAS-activitei­ten in de 14 gemeenten van de regio Zuidwest. Nog leuker zou zijn als dit ook in heel Vlaanderen kan, maar je hoort mij niet klagen hoor. Deze korting maakt het voor ons mogelijk om deel te nemen aan het bruisende recreatieve, sportieve en culturele leven in onze stad”, vult Eefje aan.

Organisator? Sluit je aan!

Organiseer je vrijetijdsactiviteiten en werk je nog niet met UiTPAS? Doe dan zoals Olivier Le Jeune van Roundnet Kortrijk en sluit je nu aan. “Roundnet of spikeball is aan een sterke opmars bezig in België. De sport lijkt op volleybal, maar dan met een rond net dat op een kleine trampoline lijkt. In drie contacten probeer je de bal op het net te krij­gen en je tegenstanders uit te spelen of tot een fout te dwingen.”

“Bij de opstart van de Roundnet Racoons waren enkele leden reeds vertrouwd met UiTPAS. Wij willen een inclusieve club zijn en iedereen de mogelijkheid bieden om aan onze ac­tiviteiten deel te nemen, ongeacht hun financiële situatie. Het aansluiten bij UiTPAS was voor ons dus een no-brai­ner. Alles verliep bovendien heel vlot. Van zodra we onze interesse lieten blijken, werden we door de medewer­kers snel en correct geïnformeerd en geënthousiasmeerd.”

“Enkele voordelen van UiTPAS voor onze club, zijn de mogelijkheid om nieuwe leden te werven en meer naamsbekendheid. En er zijn ook voordelen voor onze leden met een UiTPAS. Zij sparen punten die ze op een later tijdstip kunnen inruilen voor bijvoorbeeld een gratis ticket voor een thuismatch van KV Kortrijk. Daarnaast genieten leden met een lager inkomen van een hoge korting op het inschrij­vingsgeld.”

MEER INFO OVER DE UITPAS

MEER NIEUWS UIT HET STADSMAGAZINE