Identiteitskaart (Belgen) - aanvragen of vernieuwen

 TIP: Aanmelden op digitale toepassingen van de overheid (Tax-on-Web, aanvraag minder hinderpremie, ... ) is veilig en eenvoudig via de ITSME-app. Deze app installeren op je smartphone en instellen met je bankkaart? Klik hier.

Maak een afspraak

Omschrijving

De elektronische identiteitskaart heeft de grootte van een bankkaart met chip. Op de kaart zie je jouw persoonsgegevens. Deze gegevens staan ook in digitale vorm op de chip.

Jouw adres staat niet afgedrukt op je kaart, maar enkel op de chip. Hierdoor is een nieuwe identiteitskaart aanvragen na adreswijziging niet nodig. We passen digitaal de adresgegevens aan.

Naast de vingerafdrukken, zijn ook digitale certificaten of elektronische handtekeningen voorzien. Hierdoor kan je je elektronisch identificeren bij verschillende instanties zoals internet- of publieksloketten én op sommige documenten je digitale handtekening plaatsen. Deze toepassing wint snel aan belangrijkheid.

Vanaf 12 jaar is een elektronische identiteitskaart noodzakelijk. Vanaf 15 jaar heb je die altijd op zak.

Let op! Ga je op reis?

Sommige landen en luchtvaartmaatschappijen eisen dat de identiteitskaart nog een aantal maanden geldig is bij terugreis naar België. Klik hier voor meer info of informeer bij je boekingskantoor.

Alle info over eID

Voorwaarden

  • inwoner zijn van Kortrijk
  • 12 jaar of ouder zijn

Aanvragen 

Wie?

Alle inwoners van Kortrijk vanaf 12 jaar

Wanneer?

Je ontvangt een oproepingskaart als je moet langskomen. Je kan ook op elk ander moment, op eigen initiatief, een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Bijvoorbeeld bij beschadiging, verlies of als de pasfoto niet meer gelijkend is. Maak altijd vooraf een afspraak.

Let op! Kinderen die een kids-ID bezitten geldig tot na de 12de verjaardag worden NIET automatisch opgeroepen voor de aanvraag van een identiteitskaart. De kids-ID blijft geldig tot de vervaldatum. Wil je vroeger een eID-kaart? Maak dan vooraf een afspraak.

Kom persoonlijk naar het stadhuis, Leiestraat 21. Plaats je handtekening in het bijzijn van de gemachtigde ambtenaar die ook je vingerafdrukken afneemt.

Wat meebrengen? 

  • 1 recente pasfoto (maximaal 6 maanden oud) met een egale witte achtergrond en een neutrale gezichtsuitdrukking (= gesloten mond). 
  • je oude identiteitskaart 
  • bankkaart

Meer info over de kwaliteit van de pasfoto

Kosten

Een elektronische identiteitskaart kost € 24,20.  Betalen kan enkel met de bankkaart.

Belastingen

Afhaling

Identiteitskaart/kidsID afhalen

Personen die zich niet kunnen verplaatsen/geen handtekening kunnen plaatsen

Meer lezen

Spoedprocedure aanvraag elektronische identiteitskaart

Meer lezen