Herinrichting historische straten en omgeving Onze-Lieve-Vrouwekerk

Algemeen

De historische centrumstraten en de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk worden heraangelegd naar een ontwerp van Michel Desvigne, de ontwerper van de verlaagde Leieboorden. We maken van de straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Begijnhof een idyllisch woonerf. Zo krijg je een speciale sfeer, zoals in het Patershol in Gent of Le Vieux Lille in Rijsel.  Op die manier brengen we de verbinding tussen het winkelgebied, de Grote Markt en de verlaagde Leieboorden.

onzelioev

Onze-Lieve-Vrouwekerk krijgt ademruimte

De Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt vandaag aan de achterzijde ingekneld door de gebouwen van de site St-Vincentius. Na het slopen van de gebouwen van St-Vincentius en bij herontwikkeling, wordt de tussenafstand verruimd van ca. 5 naar minimum 20 meter.  Hierdoor krijgt de kerk ademruimte en worden interessante zichtpunten vanuit het Begijnhofpark op de kerk en de Artillerietoren hersteld.

Burchtmuur rondom de kerk wordt zichtbaar gemaakt

Bij archeologische opgravingen enkele jaren terug, werd een deeltje van de oude burchtmuur aan de zuidzijde van de kerk blootgelegd. Met de afbraak van de gebouwen van St-Vincentius kan het resterende deel van de historisch muur tussen de Artillerietoren en de Groeningestraat ook zichtbaar gemaakt worden. Hierdoor wordt de militaire geschiedenis van de kerk voelbaar.  De kerk vormde immers onderdeel van het militaire complex van de Franse dwangburcht. De historische muur wordt volledig zichtbaar opgenomen in de wandelpadenstructuur.

muur rond kerk

Groene en gezellige ruimte rondom de Onze-Lieve-Vrouwekerk

De omgeving rondom de kerk is vandaag weinig kwalitatief en bestaat mits samenhang. De ruimte rondom de kerk wordt daarom volledig heraangelegd.  Onnodige verharding en niveauverschillen worden weggenomen.  Een eenvoudig en helder ontwerp maakt de historische elementen beter zichtbaar. Rondom de kerk wordt voorzien in meer groen en bomen.  Een heldere padenstructuur zorgt voor vlotte verbindingen voor fietsers en wandelaars van en naar het Begijnhofpark. Rondom het Deken Zegerplein wordt ruimte voorzien voor gezellige terrasjes.

historisch hart banner
olv

OLV-straat krijgt historisch karakter

Door gerichte ingrepen krijgt de OLV-straat een sterkere identiteit. Zo wordt de rijweg uit asfalt vervangen door kleinschalige materialen waardoor de straat echt onderdeel wordt van historisch kortrijk. Er worden bomen en groen voorzien zodat de straat een levendiger karakter krijgt. Ook de oversteekplekken ter hoogte van de Grote Markt en de OLV-kerk worden aangepakt waardoor veilige en heldere verbindingen ontstaan voor voetgangers.

Gezellige historische straatjes

De Pieter De Cockelaerestraat, de Kapittelstraat en de Begijnhofstraat worden volledig heraangelegd als woonerf. Het gebruik van kleinschalige en kwalitatieve materialen geven de straatjes hun historische en gezellige karakter terug. Om de straatjes meer levendigheid en kleur te geven wordt -waar mogelijk- ingezet op gevelgroen.

begijnhof voor na
kapittelstraat

Timing

2021-2023

Kostprijs

2,8 miljoen euro

Contact

Dries.baekelandt@kortrijk.be

Lieven.vandeputte@kortrijk.be