Algemeen

De historische centrumstraten en de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk worden heraangelegd naar een ontwerp van Michel Desvigne, de ontwerper van de verlaagde Leieboorden. We maken van de straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Begijnhof een idyllisch woonerf. Zo krijg je een speciale sfeer, zoals in het Patershol in Gent of Le Vieux Lille in Rijsel.  Op die manier brengen we de verbinding tussen het winkelgebied, de Grote Markt en de verlaagde Leieboorden.

historisch hart

Groene en gezellige ruimte rondom de Onze-Lieve-Vrouwekerk

De omgeving rondom de kerk is vandaag weinig kwalitatief en bestaat mits samenhang. De ruimte rondom de kerk wordt daarom volledig heraangelegd.  Onnodige verharding en niveauverschillen worden weggenomen.  Een eenvoudig en helder ontwerp maakt de historische elementen beter zichtbaar. Rondom de kerk wordt voorzien in meer groen en bomen.  Een heldere padenstructuur zorgt voor vlotte verbindingen voor fietsers en wandelaars van en naar het Begijnhofpark. Rondom het Deken Zegerplein wordt ruimte voorzien voor gezellige terrasjes.

historisch hart plannetje

1) De bestaande gracht wordt behouden.

2) De oude gebouwen van Sint-Vincentius worden afgebroken. 
Toekomstige gebouwen houden minstens 20m afstand ipv 5m nu.  De OLV-kerk krijgt hier ademruimte en unieke zichten vanuit het Begijnhofpark gaan we herstellen.

3) De grachtstructuur wordt aan deze zijde doorgetrokken. 
De oppervlakte aan water gaan we verviervoudigen. 

4) Infiltratiezones met waterplanten zorgen dat hemelwater in de bodem kan dringen. 

5) Door de afbraak van Sint-Vincentius gaan we de historische muur zichtbaar maken. 
Er komt een wandelpad naast de historische muur.  Kleine bruggen maken het mogelijk om naar het park te gaan.

6) Terrasruimtes aan de Begijnhofstraat bieden zicht op de Gravenkapel. 
 

historisch hart
Heraanleg historisch hart Kortrijk

Gezellige historische straatjes 
De Pieter De Cockelaerestraat, de Kapittelstraat en de Begijnhofstraat worden volledig heraangelegd als woonerf. Het gebruik van kleinschalige en kwalitatieve materialen geven de straatjes hun historische en gezellige karakter terug. Om de straatjes meer levendigheid en kleur te geven wordt -waar mogelijk- ingezet op gevelgroen. 

Heraanleg historisch hart Kortrijk

Guido Gezellestraat legt verbinding met de Leieboorden 
Met de aanleg van de verlaagde Leieboorden werd reeds een deeltje van deze straat heraangelegd. Binnen dit project wordt het voetpad breder gemaakt zodat een vlotte verbinding ontstaat tussen de Leie en historisch Kortrijk. De kasseien op de rijweg worden doorgetrokken tot aan de Groeningestraat. 

Verbinding Grote Markt – Begijnhof 
Binnen dit project wordt ook het stukje tussen de Grote Markt en de ingang van het Begijnhof heraangelegd.  De materialen van de Grote Markt worden doorgetrokken tot aan de ingangspoort van het Begijnhof.

Heraanleg historisch hart Kortrijk

OLV-straat krijgt historisch karakter 
Ook voor de OLV-straat werden plannen uitgewerkt om de straat een nog sterkere identiteit te geven. Zo wordt de rijweg uit asfalt vervangen door kleinschalige materialen waardoor de straat echt onderdeel wordt van historisch Kortrijk. Bomen en groen geven de straat een levendiger karakter. Omwille van andere werken in het stadscentrum en om de toegankelijkheid te verzekeren, zullen deze werken pas binnen enkele jaren uitgevoerd worden

Begijnhof voor en na
kapittelstraat zwart wit