
Sinds maart 2024 kennen we de winnaars van de tweede editie van het Burgerbudget. Met een bedrag van € 100.000 voeren inwoners creatieve acties uit om hun buurt aantrekkelijker te maken en te verbinden. Een burgerjury selecteerde tien winnende projecten, waaronder Klim op Maat.
Sport en verbinding
Didier Bertin, Klaas Devos, Maarten Bolle en Johan Defraeye geven de oude brandweertoren in de Deelfabriek een tweede leven als klimzaal. Didier: “Het idee ontstond vanuit onze ervaring bij CAW en vzw Oranjehuis én onze passie voor klimmen. We willen onze jongeren en volwassenen deze sport laten ontdekken. Daarnaast is het een inspirerend verbindingsproject voor sociale begeleiders. We bekijken ook hoe we de buurt kunnen betrekken bij het project.”
Klimsport toegankelijk maken
Klaas: “We merken dat ons doelpubliek wegblijft uit andere klimzalen door de hoge materiaalkosten en de skills die daar vereist zijn. Je ziet ook weinig diversiteit in de sport.” Didier: “We willen hen daarom een opleiding en een klimbrevet aanbieden, zodat ze zelfstandig kunnen klimmen.”
Therapie
Maarten: “Klimmen is een therapeutisch middel. Door mensen letterlijk te verbinden met een touw, leer je elkaar vertrouwen. Dat werkt voor jongeren onder elkaar, maar ook voor ouders en hun kind of begeleiders. Voor relaties met spanning op de lijn, is dit een mooi middel tot herstel. Soms trekken organisaties daarvoor naar de Ardennen, nu brengen we die ervaring naar Kortrijk.”
Renovatie
Na het vertrek van de brandweer in 1990 gebruikte de West-Vlaamse bergsportvereniging de toren als klimzaal. Ook Didier leerde er klimmen in de jaren 90. Klaas: “Na de sluiting in 2021 had de toren een opknapbeurt nodig. We verwijderden 2000 klimgrepen voor een vaatwasbeurt, om ze daarna opnieuw te bevestigen. We vernieuwden de beveiliging, schilderden de toren samen met vrijwilligers en vervolledigden de routes. De klimtoren is maar liefst 18 meter hoog. Het enthousiasme is alleszins groot, aan mijn wachtlijst te zien”, lacht Klaas.