Het burgerbudget in actie: Gravelkids

Gravelkids

Kortrijk lanceerde in september 2021 de eerste editie van het ‘Burgerbudget’. Inwoners stelden creatieve acties voor om hun buurt aantrekkelijker te maken. Acht projecten zijn in uitvoering, waaronder Gravelkids: het fietsdeelsysteem voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar om te crossen door de bossen bij Hoeve te Coucx.

Vriendschap

Vier vrienden met een grote liefde voor hun kinderen, de natuur en fietsen staken de koppen bij elkaar. Deels aan de toog, deels op de fiets. Jolle (37) en Pieter (37) zijn al sinds de peuterklas boezemvrienden. “Jolle sleurt me mee in alles wat hij bedenkt”, lacht Pieter. Fietskompaan Jan (47) en jonge papa Jatse (29), maken de bende compleet. “Ik leer mijn dochters graag crossen op de paden waar het mag, maar ze hebben niet de juiste fietsen”, legt Jolle uit. “Mijn oudste zoon is een enorme koersliefhebber, maar aan zulke fietsen hangt ook een prijskaartje”, vult Pieter aan. Motivatie genoeg om 16 gravelbikes voor kinderen beschikbaar te stellen via een ledensysteem.

Gravelkids

Meer dan een fietsdeelsysteem

“Gravelbikes schiet vanaf de paasvakantie officieel uit de startblokken. Naast het fietsdeelsysteem, organiseren we mountainbikekampjes en maandelijks één ouder-kinderrit op zondagvoormiddag”, vertelt Jan. “In de winter ligt de focus op fietsonderhoud of parcours bouwen.”

Natuurbeleving bij kinderen

Naast crossen zijn ook bossen belangrijk in dit project. “We willen de natuur promoten bij de kinderen. Het leuke aan mountainbiken is net dat je in de natuur bent in plaats van op de baan”, aldus Jolle. “Geniet van het crossen, maar ga ook verstandig om met de natuur”, is volgens Jan de boodschap.

Enthousiasme

Jolle: “Enkele parcours zijn al getest en goedgekeurd door onze kinderen en die van vrienden. Naast de betrokken organisaties, zijn ook de nabije scholen en vrijwilligers enthousiast om mee te werken. Gravelkids van hobby tot een vaste werking laten uitgroeien, is onze droom.”

Meer info over de Gravelkids

Meer info over het burgerbudget