Deelmobiliteit

Voertuigen zoals fietsen, steps en auto's worden volop gedeeld en ze hebben heel wat voordelen. Hier vind je een overzicht van alle opties voor deelmobiliteit in Kortrijk. 

Autodelen

Voordelen van autodelen 

  • Met een deelauto moet je enkel maar betalen voor wat je rijdt. Dat is kostenbesparend, want je vermijdt de vaste kosten van een eigen wagen.

  • Rijden met een deelauto is zorgeloos: je auto is altijd in orde en dus hoef je niet te denken aan verzekeringen, onderhoud, herstellingen, wasbeurten, keuring, enzovoort.

  • Een kleine auto reserveren om een uitstap te maken of een bestelwagen om een nieuwe tafel te halen? Kies een wagen die op dat moment het beste past bij je behoeften. 

  • Met een Kortrijkse deelwagen kan je overal in de stad gratis parkeren. Ook met een andere deelwagen kan je gratis parkeren op de voorziene parkeerplekken voor autodelen.

  • Ten slotte is autodelen milieubewust en duurzaam, want mensen die autodelen rijden minder kilometers en stoten minder CO2 uit. Er zijn minder files én er meer ruimte op straat. 

 

Meer info over autodelen vind je op autodelen.net

Je vindt er ook een handige kaart met deelauto’s in jouw buurt. 

Benieuwd hoeveel je met autodelen kan besparen? Autodelen.net en Test Aankoop ontwikkelden samen een tool die het financiële voordeel concreet berekent. Surf naar www.savewithcarsharing.be en ontdek het zelf.

 

In Kortrijk zijn vier verschillende autodeel-aanbieders actief. Cambio en Foxshare, zijn autodeelaanbieders die zelf wagens ter beschikking stellen. Dégage en Cozywheels zijn particuliere autodeelsystemen waarbij eigen wagens gedeeld worden.  

Cambio 

De grootste aanbieder van deelauto’s in Kortrijk is Cambio.  

Een Cambio kan je 24/7 gebruiken en je bepaalt zelf hoelang je wil rijden: één of meerdere uren, een dag, een week, of zelfs langer. Ontdek de Cambio-formule die het beste bij jou past en schrijf je online in. Zodra je abonnement is geactiveerd, haal je de auto af op een standplaats en ben je klaar om de weg op te gaan. 

De voertuigen zijn ingedeeld in verschillende groottes en prijsklassen, waardoor je een wagen kan kiezen dat het beste past bij jouw behoeften. Maandelijks ontvang je een gedetailleerde factuur in je mailbox en wordt er afgerekend op basis van het aantal gereden kilometers en uren.  

Meer over Cambio 

Wim gebruikt een deelwagen van Cambio

Fox Share 

Sinds juli 2023 kan je in Kortrijk ook gebruikmaken van de elektrische deelwagens van Fox Share. De wagens van het type Renault Zoë zijn verspreid over vier locaties in Bissegem, Heule en Marke. 

Fox Share werkt met het nationale autodeelplatform SHARE Mobility. Je betaalt geen instap- of abonnementskosten, alleen een vast tarief per uur en per gereden kilometer. Registreren kan eenvoudig online, en via de app kun je je rit reserveren. Vervolgens kun je de auto gemakkelijk ophalen op de standplaats.  

Meer over Fox Share 

Saar gebruikt een deelwagen van Cambio en Dégage

Dégage 

Dégage is een particulier auto- en fietsdeelsysteem met bijna 25 jaar ervaring. De organisatie koopt geen auto’s aan, maar maakt gebruik van wagens die eigendom zijn van anderen.  

Als je kiest voor autodelen via Dégage deel je samen met je buurt een wagen. In Kortrijk zijn een tiental deelwagens beschikbaar. 

Dégage is volledig opgebouwd door en voor particulieren, waarbij elk lid inspraak heeft in de organisatie, tarieven en meer. Je betaalt geen abonnement of lidgeld, enkel een eenmalige inschrijvingskost en waarborg. Alle deelauto's werken met een vaste kilometervergoeding, waardoor ze geschikt zijn voor langere periodes.  

Ontdek Dégage in Kortrijk 

Sven deelt zijn auto via Dégage

Cozywheels 

Cozywheels is een ander particulier autodeelsysteem voor het delen van auto's (of fietsen). Maak gemakkelijk gebruik van alle wagens die via Cozywheels ter beschikking worden gesteld, niet enkel in Kortrijk, maar in heel België. 

Bij Cozywheels betaal je een jaarlijks lidmaatschap en een vaste kilometerprijs. Op de website kan je eenvoudig een account aanmaken, medegebruikers in je buurt vinden en starten met autodelen. 

Om het delen te vergemakkelijken, biedt Cozywheels verschillende handige tools aan, waaronder een reservatiekalender, maandelijkse automatische facturatie en deelverzekeringen. Eigenaars en gebruikers delen samen de kosten van het voertuig, wat het gebruik goedkoper maakt voor zowel de eigenaar als voor de gebruikers. 

Meer over Cozywheels 

Ingrid deelt haar auto via Cozywheels

Fietsdelen

Even een fiets nodig? In Kortrijk schakel je makkelijk over tussen openbaar vervoer of auto en de fiets. De verschillende deelfietssystemen, studentenfietsen en kinderfietsdelen helpen je vlot op weg. 

Sinds 2023 heeft Kortrijk een nieuw fietsdeelsysteem Mobit. De groene deelfiets pik je op en zet je af aan een drop-offzone. Niet alleen in het centrum, maar ook in omliggende steden en gemeentes. Een fiets zoeken, huren, ontgrendelen en betalen, alles verloopt via je smartphone en de app van Mobit 

Daarnaast kan je in Kortrijk ook Blue Bikes vinden in het station bij spoor 1 en aan de kant van de Minister Tacklaan. Blue Bike werkt eveneens met een app en een jaarabonnement. Je vindt ze aan meer dan 40 stations en 120 locaties in België.  

Ook elektrische bakfietsen delen is mogelijk. Monkey Donkey voorziet elektrische deelbakfietsen op vijf verschillende locaties in het centrum van Kortrijk. 

Studenten kunnen ook een studentenfiets huren bij Mobiel vzw. En voor kinderen deel je makkelijk kinderfietsen via 't Velootje

Ontdek alles over deelfietsen in Kortrijk.

Stepdelen

Voor een verplaatsing binnen de R8, ’t Hoge of de deelgemeenten kan je ook gebruikmaken van de elektrische deelsteps van  Bird

Via de app vind je een Bird deelstep in je buurt. Met je smartphone kan je deze gemakkelijk reserveren en ontgrendelen.