De Inventaris Onroerend Erfgoed giet al het waardevolle erfgoed in Vlaanderen in een mooi overzicht. Ook Kortrijk heeft 1788 objecten op de lijst!
Via het Geoportaal kan je op de kaart naar verschillende items zoeken. Ben je eerder op zoek naar specifieke info over een bepaald object? Zoek dan zeer gericht via het formulier.
Vergelijk historische kaarten
Neem een kijkje op het geoportaal van de Vlaamse overheid. Via de knop 'lagen' bovenaan kan je de historische kaarten raadplegen.
Bekijk oude foto's
Zoek een beschrijving van je huis
Zoeken in inventaris onroerend erfgoed
Zoek oude bouwplannen van je huis
Bezit je een woning of pand die op de inventaris van het bouwkundig erfgoed staat of gekend is als monument, en je wil verbouwen, dan informeer je beter vooraf.
De integratie van ons bouwkundig erfgoed in het hedendaags wonen wordt in Kortrijk nagestreefd, ook omdat het actuele wonen een toekomst geeft aan ons bouwkundig verleden.
Bij verbouwingen of aanpassingen kan je advies krijgen van het Agentschap R-O Vlaanderen Onroerend erfgoed.
Het Agentschap R-O Vlaanderen Onroerend Erfgoed is verantwoordelijk voor de bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten. Ze adviseert over stedenbouwkundige vergunningen en verleent toelatingen voor werken aan beschermde onroerende goederen.
De Vlaamse overheid geeft voor werkzaamheden aan beschermde monumenten een financiële tegemoetkoming in de vorm van premies voor onderhoud en restauratie. Ook fiscale aftrek is mogelijk.
Regelmatige controle en kleine ingrepen maken grote werken vaak overbodig. Op de website van Monumentenwacht vind je heel wat handige onderhoudstips terug. Monumentenwacht kan ook een bouwkundige of interieurinspectie van je woning uitvoeren.
Wens je je woning energiebewust te renoveren?
Neem dan zeker een kijkje op warmerwonen.
Infofolder 'Erfgoed en Energie'
Heb je grote (ver)bouwplannen of wil je een omgevingsvergunningaanvraag indienen?
Kom, al dan niet met je architect, zo vroeg mogelijk langs bij de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Je maakt hiervoor best een afspraak: robert.schneider@kortrijk.be
Kortrijk maakte met de steun van de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Leiedal een waardering van het lokale erfgoed op. Die wordt vertaald naar een locuswaarde die aangeeft wat de visie van Kortrijk is op het behoud of renovatie van het pand.
Voor werken aan beschermd erfgoed én aan gebouwen die in de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed opgenomen zijn, kun je een erfgoedlening aanvragen.
Voor werken aan beschermd erfgoed kun je bovendien een beroep doen op de erfgoedpremie.
In sommige gevallen moet je de werken waarvoor je een premie aanvraagt vermelden in een goedgekeurd beheersplan:
Bepaalde werken aan een beschermd monument komen ook in aanmerking voor de zogenaamde vermindering personenbelasting.
De energieprestatie van erfgoedgebouwen verhogen is mogelijk, maar vraagt wel extra aandacht en maatwerk.