Digidokter, computerhulp in de bib | voorjaar 2017

Fatsoenlijke, welgemanierde burgers vloeken niet. Nooit. Tenzij je ze aan hun computer laat plaatsnemen, want dan laten ze hun fatsoen toch geregeld varen. Het gebrek aan controle en zelfredzaamheid werkt frustrerend en drijft een mens soms tot wanhoop. Hoe kan je geholpen worden zonder te grote afhankelijkheid van externe hulp?

Maak kennis met de 'Digidokter', een initiatief van Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vormingplus. Op maandelijkse basis doet de bib dienst als ICT-helpdesk voor computerhulp. We starten telkens met een korte uiteenzetting over een bepaald onderwerp. Na de lezing (10-11 u.) volgt een 'spreekuur' (11-12 u.) waar je allerlei vragen kan stellen.

Anders dan bij de dokter is het echter niet de bedoeling dat wij je laptop of computer ter plaatse depanneren. We helpen je wel op weg om de juiste diagnose te stellen, het probleem zelf op te lossen en in de toekomst soortgelijke problemen te voorkomen. Of, zoals men in Japan zegt: 'Je moet iemand die honger heeft geen vis geven, maar hem leren vissen.'

elke derde zaterdag  van de maand | van januari tot en met december 2017 (niet in juli en augustus) | centrale bibliotheek (Oranje Zaal), Leiestraat 30, 8500 Kortrijk (tenzij anders vermeld) | 10 tot 12 u.
€ 3 per sessie | vooraf inschrijven via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
 

PROGRAMMA DIGIDOKTER 2017

Thuisbankieren en nieuwe betalingssystemen zaterdag 21 januari
Gezondheidsapps zaterdag 18 februari
Digitale veiligheid zaterdag 18 maart
Reisapps zaterdag 22 april
Fiets-en wandelroutes online uitstippelen zaterdag 20 mei
Smartphonefotografie: tips & trucs zaterdag 17 juni

Het programma voor najaar 2017 zal beschikbaar zijn vanaf juli.

download hier de volledige brochure


 

THUISBANKIEREN EN NIEUWE BETALINGSSYSTEMEN

zaterdag 21 januari 2017 | 10-12 u.

In deze sessie demonstreren we het gebruik van ‘KBC touch’ (website + tablet-app) en ‘KBC mobile’ (smartphone-app). Veel van de besproken functies vind je ook terug op de websites en apps van andere banken:

- basisfuncties: verrichtingen controleren, overschrijvingen, beheer van automatische opdrachten, beheer van begunstigden
- ‘scashen’: met twee smartphones snel via een QR- code geld overschrijven
- online betalen bij webshops via inscannen van een QR-code op het computerscherm
- geld afhalen met MobileCash: inscannen van QR-code op de betaalterminal

In een tweede luik gaan we wat dieper in op nieuwe betalingssystemen. Zoals op veel plaatsen ter wereld is cash geld ook in België al jaren op zijn retour: het record van transacties via Bancontact wordt jaar na jaar verpulverd. In Japan, Zuid-Korea, VS doet men al volop aan ‘contactloos betalen’ (NFC) en in Afrika worden microbetalingen ‘en masse’ via SMS geregeld. Nieuwe betaalmiddelen zullen uiteindelijk ook hier doorbreken.

lesgever: Joachim Leeman

naar boven

GEZONDHEIDSAPPS
zaterdag 18 februari 2017 | 10-12 u. 

Sommige apps toveren je smartphone of tablet om in een hartslagmeter, een stappenteller of een slaapcoach. Andere apps helpen je om te stoppen met roken of geven je een seintje wanneer het tijd is voor je medicijnen. Nog andere apps gaan zover om een diagnoses te stellen of te suggereren.

Echt betrouwbaar en accuraat zijn deze gezondheidsapps echter zelden - ook niet in combinatie met zogenaamde ‘activiteitstrackers’. Bovendien is er geen controle op de medische inhoud en er bestaat ook nog geen keurmerk. “Iedereen die dat wil kan een gezondheidsgerelateerde app op de markt brengen, dus ook kwakzalvers of mensen zonder kennis van zaken”, zo staat het scherp geformuleerd op de website van Test-Aankoop.

Maar dat betekent nog niet dat alle gezondheidsapps en gadgets waardeloos zijn. In deze demo/lezing brengen we het nut van gezondheidsapps terug tot de juiste dimensies. We geven een overzicht van ‘eHealth’-apps en apparaten. En we staan ook stil bij privacy-vraagstukken, verbonden aan de exponentiële groei van ‘big data’.

Tot slot zoomen we nog wat verder uit om de weg te wijzen naar betrouwbare medische informatie online. Twee van de drie Vlamingen zoeken immers medische info op het internet, een kritische attitude is hierbij onontbeerlijk.

lesgever: Mathias Algoet

naar boven

DIGITALE VEILIGHEID
zaterdag 18 maart 2017 | 10-12 u.

We brengen alsmaar meer tijd door online. Daarbij gaan we soms onbesuisd of roekeloos te werk, meestal omdat we de draagwijdte van onze acties niet goed kunnen inschatten of omdat we onvoldoende besef en dat cybercriminaliteit een veelkoppig monster is.

In deze sessie overlopen we een waaier aan veiligheidstips i.v.m. het gebruik van smartphones, tablets, laptops en PC’s.

- overzicht van kwaadaardige software (malware), phishing en pharming
- versleuteld surfen (https)
- wif -netwerken en hotspots
- veilige betalingen

lesgever: Dries Terryn

naar boven

REISAPPS
zaterdag 22 april 2017 | 10-12 u.

Vakantie in aantocht? Dan gaat vandaag de smartphone of tablet mee in de reiskoffer. Die smartphone of tablet geeft je alle informatie in één apparaat.

We demonstreren een hele resem apps die handig zijn en je een zorgeloze vakantie kunnen bezorgen:
- vervoer: vliegticket, openbaar vervoer, taxi, huurauto, offline GPS-navigatie
- overnachting
- voeding: restaurants, cafés
- toerisme: POI, musea, attracties, ...
- communicatie: mobiele data (roaming), berichten & (video) bellen, postkaartjes sturen
- varia: inpaklijst, het weer, vertalingen, beeldscanner, EHBO, wifi-scanner, etc...

lesgever: Kristof D'hanens

naar boven

FIETS- EN WANDELROUTES ONLINE UITSTIPPELEN
zaterdag 20 mei 2017 | 10-12 u.

Een zelf uitgestippelde route geeft een heel eigen cachet aan toeristische uitstappen. Tegenwoordig hoef je daarvoor geen stafkaarten meer aan te schaffen, maar kan je gebruik maken van gratis diensten op het web.

In deze demo maken we kennis met online programma’s om je eigen fiets- en wandelroutes uit te tekenen (Google Maps, Fietsnet, RouteYou, ...). Je leert daarbij de aangenaamste route te kiezen (gescheiden fietspaden, ‘trage wegen’, veerponten). We bekijken ook hoe je deze route kan overzetten naar een smartphone of naar een speciale wandel- of fiets-GPS.

Tot slot overlopen we enkele aandachtspunten bij de aanschaf van een wandel- of fiets-GPS: technische eigenschappen, functies, bediening, (verborgen) kosten, upgrademogelijkheden.

lesgever: Mieke Vergote

naar boven

SMARTPHONEFOTOGRAFIE: TIPS & TRUCS
zaterdag 17 juni 2017 | 10-12 u.

Nog niet zo lang geleden waren foto’s die je met een smartphone maakte van belabberde kwaliteit. Dat is vandaag helemaal anders. De meeste ‘midrange’ en ‘high-end’ smartphones en tablets beschikken over een camera met een hoge resolutie (5 tot 12 megapixel), een snelle autofocus en een degelijke sensor. Bijgevolg kan je met een smartphone al zeer aardige foto’s nemen.

Op voorwaarde dat je als fotograaf een aantal eenvoudige vuistregels hanteert:
- vermijd digitaal zoomen en denk eens vaker aan close-ups
- vermijd de flits, zoek eerder naar betere lichtomstandigheden
- maak creatief gebruik van perspectief, autofocus, kleur en contrast, compositieregels, ...
- houd je camera altijd in landschapsmodus voor video-opnames

Naast een hele rist fotografische tips krijg je in deze sessie ook een kort overzicht van populaire fotografie-apps (Instagram e.a.) waarmee je je foto’s achteraf kan bewerken of delen. Je leert tenslotte ook hoe je een automatische back up van je foto’s krijgt in de cloud. Dat laatste punt vergt bijzondere aandacht, want heel vaak bevinden zich honderden of duizenden foto’s op een smartphone die je in één klap kan verliezen!

lesgever: Rudi De Bruyne

naar boven