Plannen

De uitvoering van het project voor de heraanleg van de Bergstraat en Knokstraat is voorzien de komende jaren. In dit project wordt zowel de riolering als de wegenis van de Bergstraat (tot huisnummer 79) en de Knokstraat vernieuwd. Studiebureau Cnockaert uit Wervik werd aangesteld voor de ontwerpopdracht van het project. 

Infomoment 6 oktober 2022
Bekijk de presentatie

Ontwerpen

 • In de Bergstraat zullen fietspaden aangelegd worden en wordt de straat een stuk veiliger.
 • Voor de Knokstraat moeten de principes voor de bovenbouw/wegenis nog vastgelegd worden. Uit ruimtelijke en mobiliteitsoverweging gaat de voorkeur naar de heraanleg van de Knokstraat als een éénrichtingsstraat (richting Moeskroensesteenweg). De Knokstraat is op vandaag een straat met dubbelrichtingsverkeer waar geparkeerd wordt op de rijweg. De voetpaden zijn heel smal en bieden weinig kwaliteit. Op vandaag is de Knokstraat een frequent gebruikte sluiproute om de dorpskern van Aalbeke te vermijden bij verkeersbewegingen tussen Marke/Kortrijk en Rollegem.
 • De zichtbaarheid op het kruispunt Bergstraat / Knokstraat is ook beperkt bij het uitrijden van de Knokstraat. De stadsdiensten wensen bij de heraanleg van de Knokstraat de straat meer kwaliteit te geven (zowel verblijfskwaliteit als verkeersveiligheid). De Knokstraat kan op deze manier onderdeel worden van de reeds heraangelegde dorpskern.

Eennrichting 

Door te kiezen voor een éénrichting ontstaat er ook meer ruimte voor een meer kwalitatieve aanleg van de Knokstraat (ruimte voor voetgangers, groen en parkeren). We zijn er ons van bewust dat het invoeren van de éénrichtingsstraat geen kleine ingreep is. De eenrichting in de Knokstraat verloopt van de Bergstraat richting Moeskroensesteenweg. Om vanuit Kortrijk naar Rollegem te rijden moet je dan doorrijden op de Moeskroensesteenweg tot Aalbekeplaats om dan de Bergstraat te nemen vanaf centrum.

Bekijk het ontwerp van de wegenis

Timing

 • De nutswerken zijn lopende. De aanleg van de hoofdleidingen zullen eind september volledig zijn afgerond. Daarna volgen nog de overkoppelingen en aanpassing van de huisaansluitingen.
  Deze werken zijn voorzien tot eind oktober.

   
 • De start van de riolering- en wegeniswerken is voorzien op 2 november 2023. De werken zullen starten in de Knokstraat én in het eerste deel van de Bergstraat (tussen Vondelstraat en Luingnestraat).
   

 • Duur van de werken is 100 werkdagen.

Bergstraat

Bergstraat Aalbeke render

Knokstraat

Knokstraat Aalbeke render