Plannen

De uitvoering van het project voor de heraanleg van de Bergstraat en Knokstraat is voorzien de komende jaren. In dit project wordt zowel de riolering als de wegenis van de Bergstraat (tot huisnummer 79) en de Knokstraat vernieuwd. Studiebureau Cnockaert uit Wervik werd aangesteld voor de ontwerpopdracht van het project. 

Infomoment 6 oktober 2022
Bekijk de presentatie

Ontwerpen

  • In de Bergstraat zullen fietspaden aangelegd worden en wordt de straat een stuk veiliger.
  • Voor de Knokstraat moeten de principes voor de bovenbouw/wegenis nog vastgelegd worden. Uit ruimtelijke en mobiliteitsoverweging gaat de voorkeur naar de heraanleg van de Knokstraat als een éénrichtingsstraat (richting Moeskroensesteenweg). De Knokstraat is op vandaag een straat met dubbelrichtingsverkeer waar geparkeerd wordt op de rijweg. De voetpaden zijn heel smal en bieden weinig kwaliteit. Op vandaag is de Knokstraat een frequent gebruikte sluiproute om de dorpskern van Aalbeke te vermijden bij verkeersbewegingen tussen Marke/Kortrijk en Rollegem.
  • De zichtbaarheid op het kruispunt Bergstraat / Knokstraat is ook beperkt bij het uitrijden van de Knokstraat. De stadsdiensten wensen bij de heraanleg van de Knokstraat de straat meer kwaliteit te geven (zowel verblijfskwaliteit als verkeersveiligheid). De Knokstraat kan op deze manier onderdeel worden van de reeds heraangelegde dorpskern.

Eennrichting 

Door te kiezen voor een éénrichting ontstaat er ook meer ruimte voor een meer kwalitatieve aanleg van de Knokstraat (ruimte voor voetgangers, groen en parkeren). We zijn er ons van bewust dat het invoeren van de éénrichtingsstraat geen kleine ingreep is. De eenrichting in de Knokstraat verloopt van de Bergstraat richting Moeskroensesteenweg. Om vanuit Kortrijk naar Rollegem te rijden moet je dan doorrijden op de Moeskroensesteenweg tot Aalbekeplaats om dan de Bergstraat te nemen vanaf centrum.

Bekijk het ontwerp van de wegenis

Timing

  • Deze proefopstelling werd vanaf begin maart 2022 gedurende zes maanden ingevoerd.
  • Na +/- 6 maanden zal de nieuwe situatie geëvalueerd worden, samen met jullie.
  • Medio 2022 wordt een bewonersoverleg georganiseerd waar we de proefopstelling en de plannen uitgebreid zullen toelichten en bespreken.
  • De effectieve start van de werken is ten vroegste gepland vanaf eind 2023. Zijn er ondertussen reeds vragen over dit project, contacteer dan zeker de projectleider: Laurence Singier – 1777 - Laurence.singier@kortrijk.be

Bewonersbrieven

2023

Maart

2022

November

Januari

Bergstraat Knokstraat Aalbeke