Erfgoedprijs 2019, Gulden Pand

De stedelijke adviesraad Bouwkundig Erfgoed (ABEKO), het Erfgoedplatform en stad Kortrijk dragen een kwaliteitsvol stadsbeeld hoog in het vaandel. Voor ABEKO zijn het behoud en de herwaardering van het waardevol bouwkundig patrimonium en de combinatie met kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur heel belangrijk. ABEKO reikte daarom de prijs bouwkundig erfgoed 'Gulden Pand' uit met de steun van PxL. Fotocollectief Kortrijk en stad Kortrijk.

Met de prijs wil ABEKO  eigenaars erkennen die het architecturaal patrimonium in stand houden en herstellenHet uitgangspunt is het respect voor, het herstel van of de versterking van de erfgoedkenmerken en erfgoedelementen van het pand. ABEKO wil ook andere en toekomstige eigenaars van waardevolle panden stimuleren en het stedelijk bouwkundig erfgoed bekend maken bij de Kortrijkzanen.

Het Gulden Pand

Tot 8 september konden projecten ingediend worden. 
ABEKO beoordeelde alle ingediende projecten op

  • De balans tussen het behoud van de erfgoedelementen en het gewenste bouwprogramma
  • De creatieve omgang met kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur
  • De integratie van het gerenoveerde pand in zijn omgeving
  • De maatschappelijke relevantie van het project

Winnaars het Gulden Pand 2019

Op 1 december 2019 werden de prijzen van het Gulden Pand 2019 uitgereikt.
De stedelijke adviesraad bouwkundig erfgoed (ABEKO), het Erfgoedplatform en stad Kortrijk reiken deze prijs uit om eigenaars te belonen die het behoud en de herwaardering van het waardevol bouwkundig patrimonium in combinatie met kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur hoog in het vaandel dragen. 

Uit 16 inzendingen werden vijf genomineerden gekozen die mee streden voor de prijs van de vakjury en de publieksprijs. PxL. Fotocollectief Kortrijk maakte van elk project een fotoreportage.

Gedurende de maand november werden 2661 stemmen uitgebracht voor de publieksprijs. Lions Club Kortrijk mocht deze prijs overhandigen aan het project in de Veldstraat

De vakjury en de stad Kortrijk overhandigden de hoofdprijs aan het project in de Toekomststraat, omwille van o.m. de uitdaging van een smal pand en het samenbrengen van historische en hedendaagse elementen. 

Een verdiende pluim voor twee stadswoningen van en voor jonge gezinnen mét oog voor erfgoed.

logo gulden pand