Nieuwe Deelfabriek wordt aangekondigd met opvallend lichtkunstwerk

Gepubliceerd op Vrijdag 11 augustus 2023

Vanaf vandaag trekt een nieuw lichtkunstwerk de aandacht in de toren van de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Het lichtbaken kondigt de start van de gloednieuwe Deelfabriek aan, die binnenkort op de site opent. Dan wordt het nieuwe kunstwerk ook officieel onthuld.

Tijdens de donkere uren vormt het lichtkunstwerk een baken in de stad. Voor de bewoners maar bijvoorbeeld ook voor de treinreizigers die voorbijrijden, zal het kunstwerk een niet te missen herkenningspunt zijn. Het lichtkunstwerk, genaamd THERE’S SOMETHING IN THE AIR, is van de hand van de Oostenrijkse kunstenares Sandra E. Blatterer.

Wanneer een gebouw gerenoveerd wordt met subsidiemiddelen van de Vlaamse overheid, is een percentage daarvan, bij deze realisatie is dat 1%, bestemd voor de uitvoering van een kunstopdracht. Vanuit die toegekende subsidiemiddelen werd het lichtkunstwerk aangekocht door Stad Kortrijk voor 27.000 euro. Het nieuwe kunstwerk is dus gerealiseerd binnen de volledige renovatie van de oude brandweerkazerne tot nieuwe Deelfabriek. 

Vanuit het Kunstenoverleg Kortrijk, een collectief van verschillende kunstorganisaties zoals Buda vzw en vzw Wit.h, kwam de vraag voor een verbindend lichtbaken in de stad. Samen met buurtbewoners, gebruikers van de huidige Deelfabriek, het Kunstenoverleg Kortrijk, het stadsteam Kunst Publieke Ruimte en het architectenteam van de nieuwe Deelfabriek werd een kunstenaar geselecteerd om de toren te voorzien van een lichtsculptuur. De keuze viel op Sandra E.Blatterer, een Oostenrijkse die werkt in Berlijn. Vanuit het idee ‘Schrijven met licht’ werd door de kunstenares een voorontwerp gemaakt, een driedimensionale lichttekening. In een aantal ontmoetingen voor buurtbewoners en gebruikers van de Deelfabriek kreeg het werk zijn definitieve vorm.

Het lichtkunstwerk bestaat uit een lange LED-slinger en werkt met een lichtgevoelige timer om de duurzaamheid te verhogen. De sculptuur schakelt ’s avonds automatisch aan wanneer een sensor minder licht registreert, tot ongeveer middernacht om nachtelijke lichthinder voor de buurt te vermijden. Van ongeveer 5 uur ’s ochtends tot bij zonsopgang wordt de sculptuur dan opnieuw aangeschakeld.

De kunstenares Sandra E. Blatterer is, zoals gezegd, geboren in Wenen (Oostenrijk) en woont en werkt in Berlijn (Duitsland). In haar werk onderzoekt ze verschillende methoden van artistieke lichtontwikkeling en het effect van verschillende lichtkwaliteiten in ruimtes. Ze creëert installaties en performances aan de hand van ontwerpschetsen, mediastudies, video mapping, muziek, fotografie en architectuur. Sandra zal mee aanwezig zijn op de opening van nieuwe Deelfabriek en toren.

Meer informatie over de Deelfabriek