Zilveren Kortrijk Spreekt in de cinema

Eén op vijf inwoners van Kortrijk is 65 jaar of ouder. Kortrijk wil zich blijven inzetten voor deze mensen en hen nauw betrekken bij het beleid. Daarom krijgen alle 65-plussers een uitnodiging om hun stem te laten horen. Dat kan tijdens een speciaal evenement in Kinepolis.

Het stadsbestuur hecht veel belang aan de mening van de meer dan 75 000 Kortrijkzanen. De stad treedt in dialoog met de inwoners. Dat gebeurt onder meer via ‘Kortrijk Spreekt op toer’ waarbij 40 zondagen lang deur aan deur wordt gegaan bij alle huizen en appartementen van de stad.

Ouderen zijn een groeiende groep in onze stad. Bovendien zijn zij mondiger en een stuk actiever dan de ouderen van pakweg twintig jaar geleden. Het stadsbestuur wil graag met hen in dialoog treden. 

Voor alle 65-plussers

Daarom organiseert de stad een ‘Zilveren Kortrijk Spreekt in de cinema’. Elke 65-plusser krijgt een uitnodiging om deel te nemen aan een debatvoormiddag in Kinepolis. Eerst krijgt iedereen de kans om de sterke en zwakke punten van het ouderenbeleid in Kortrijk aan te kaarten. Vervolgens kunnen zij kijken naar de kaskraker La La Land. Tot slot kunnen de aanwezigen nog even napraten bij een hapje en een drankje. 

5 Sessies

Elke Kortrijkse 65-plusser ontvangt een schriftelijke uitnodiging voor één van de sessies.

Alle sessies vinden plaats tussen 9 en 12.30 uur.

25 april: alle 65-plussers uit Kortrijk-Noord en Heule

9 mei: alle 65-plussers uit Bissegem en Marke

23 mei: alle 65-plussers uit Aalbeke,Rollegem, Bellegem en Kooigem

13 juni: alle 65-plussers uit Kortrijk-Centrum

20 juni: alle 65-plussers uit Kortrijk-Zuid

Gratis bussen

Inschrijven kan via jouw wijkcentrum vanaf 24 maart. Heb je geen vervoer? Geen probleem, er zijn bussen voorzien van jouw wijkcentrum tot aan de Kinepolis en terug. Verdere info omtrent praktische zaken volgt nog. Wij hopen alvast op een talrijke opkomst.

Info: bel 1777

Ga naar de info over de wijkcentra of wijkteams

Ga naar de online bevraging

Opgemaakt op: 27/02/2017

Reactie toevoegen

Reacties

In de Abdijmolenweg kant Hellestraat is er een nieuw voetpad aangelegd, zeer mooi maar daar zijn er geen huizen bij dat voetpad. Ik woon in de Karbeelstraat 2 en heb 2 jaar geleden een nieuw voetpad aangevraagd, die ik destijds goed betaald heb aan de stad. Ze hebben mijn voetpad hersteld in stukken zodanig dat het een zicht heeft als een dambord. Betreft het zwembad :een dag per week is het gesloten voor de vroege zwemmers omdat het moet gekuist worden. Vandaag ben ik gaan zwemmen en de katten vol haar lagen nog in het zwembad. Jammer voor onze dag van gisteren dat we niet mochten zwemmen, het was de kuisdag, de vuiligheid ligt er toch nog in. De openingstijd wordt ook niet gerespekteerd, vandaag was het weer later dan 7.30 u als er werd geopend, en dat gebeurd regelmatig. Waar blijft de eerbied voor de kortrijkzaan en de belastingbetaler?

Ik heb er niets op tegen dat de stad aandacht schenkt aan bepaalde inwonersgroepen zoals bijv de 65 plussers. Maar waarom moet dat op zo'n betuttelende en kinderachtige manier gebeuren ? En met brieven met grote letters. En die onnozele plakkaatjes om in de lucht te steken ? De kleuterklas. Vanaf 65 terug naar de kindsheid ? Beschamend. Daar doe ik niet aan mee.

L’oeuille Bauwens Kortrijk 26 april 2017 Veemarkt 4 bus 2 8500 Kortrijk 056/215575 Geachte Mevrouw, Mijnheer, Bij deze laat ik u mijn stem horen. Kortrijk veilige stad in de winkel wandelstraten ? Helaas moet er iets gebeuren daaraan wandel maar even in de winkel wandel straten als je niet oplet ben je er omvergereden door de bestelwagens van de pakjesdiensten indien niet van hen dan van de fietsers en of brommertjes na de schooltijd, je zal maar uw kinderen alleen laten lopen je moet ze bij de hand houden, een passage in de winkelstraten en men komt minstens 15 tot 20 bestelwagens en of personenwagens tegen , er zal maar één terrorist of gek tussen zitten. Men kan daar iets aan doen door een plaats aan te duiden waar deze bestelwagens mogen parkeren en hun pakjes te voet gaan bezorgen of alleen tot 10 uur te laten oprijden zoals in andere steden. Zo vermijd je ook het losrijden van de betegeling met losliggende stenen en putten die dan door de stad moet worden hersteld op kosten van de belastingbetaler. Op de kop van de Veemarkt is het daar onveilig zowel voor fietser als voetganger Parkeren voor de appartementen zoals koelwagens die blijven soms tot een half uur draaien als de eerste weg is komt er dan een tweede en de uitlaat ook je moet maar uw living verluchten met het raam open je kunt er niet meer inblijven van de co2 die binnenkomt veilig is anders. Op de begraafplaats op hoog Kortrijk is er een strooiweide aan het eind ver weg achteraan als bejaarden hun nabestaanden willen bezoeken is deze niet altijd mooi onderhouden en voor velen te ver weg of wil men deze overledenen in de vergeethoek duwen er zijn andere oplossingen om deze stooiweide nader te leggen. Tijdens de paasdagen was er veel volk op de been, maar de veiligheid was niet optimaal er reden auto’s tussen de menigte in alle straten ? denkt men niet aan wat er gebeurde in andere landen als er één terrorist of zot het in zijn hoofd haalt eens enkele tientallen doden te maken zal het stadsbestuur en de politie dan verstelt staan dat dit ook hier kan gebeuren ? Hou het maar beter veiliger tijdens de Sinksenfeesten voor er iets gebeurt.

Mevrouw, Mijnheer, Meer dan 35 jaar geleden sprak ik Mijnheer Laleeuwe (?) aan over het niet vrijhouden van de stapsteen bij mijn buur van het huis gelegen Kloosterdreef 12. Telkens werd de stapsteen vrijgemaakt. Er werd me toen medegedeeld dat ik voorzichtig moest zijn want de bewoner behoorde tot het "kliekje) wat dat ook mag zijn weet ik niet. De laatste jaren heb ik reeds verschillende maken gebeld met het meldpunt over deze zaak. Men zou zien wat men kon, er gebeurde echter niets. Bij een telefoontje met het meldpunt , kreeg ik als antwoord dat ik me moest wenden tot de politie . Ik dacht dat de stad verantwoordelijk was voor het vrijhouden van zijn wegen . De bewoner heb ik jaren geleden aangesproken, met verzoek zijn haag te snoeien, en dit toe lopend naar boven, daar hij de 30 cm niet heeft gerespecteerd. Zijn antwoord :" Als ik ergens niet door kan dan neem ik een andere weg" Ik vraag niet dat hij zijn haag op de wettelijke afstand plaatst; ik vraag alleen dat hij zijn haag snoeit en dit dat ze gesnoeid wordt toelopend naar boven, zodat we op een fatsoenlijk manier door kunnen. Wat hier onder staat in het Engels, is waarschijnlijk niet iets die me aangaat daar ik in het Nederlandstalig gebied van Belgie woon Pierre Tytgat

Reeds jaren is er vraag naar een busverbinding tussen Rollegem-Aalbeke en Aalbeke-Rollegem. Als men wil deelnemen aan aktiviteiten in het dienstencentrum van Aalbeke moet men met het openbaar vervoer een omweg maken via Kortrijk of Moeskroen. Zo ook voor de mensen van Aalbeke die naar Rollegem willen. Ook voor het bezoeken van bejaarden in 'De Weister' De afstand tussen Aalbeke en Rollegem is slechts 2 à 3 km. Ook zo voor de mensen van Aalbeke die naar AZ Groeninge willen. De lijn 12 passeert in Rollegem en niet in Aalbeke. Zo moeten zij ook langs Kortrijk station om in het ziekenhuis te raken. Is daar echt geen akkoord te bereiken met de Lijn en Kortrijk stad.

De voorbije 3 jaar hebben de bewoners van de residentie Excelsior , kant Grote Markt, reeds meerdere malen gevraagd om de bomen uit te lichten. De bomenrij is zodanig dichtgegroeid dat het zicht op de Grote Markt zeer sterk wordt belemmerd. De groendienst heeft reeds meerdere malen beloofd dat er werk zou van worden gemaakt maar tot op heden is het er nog niet van gekomen. Mogen we hopen dat er volgend najaar werk zal worden van gemaakt ?

Ik woon in de wijk schouwburg/station. De geluidsoverlast tijdens de Sinksenfeesten van 2017 was enorm, vooral door een 'muziektent' op het casinoplein. Met monotone, doordringende bastonen, uren aan een stuk. Onmogelijk tijdens deze zonnige sinksen te genieten op je terras. ' 's Nachts geen oog dicht gedaan van het lawaai. zelfs met de ramen potdicht. Dit jaar was het bijzonder erg. Politie opgebeld: geen resultaat. Zo kan het niet verder PS De Sinksenfeesten mogen er gerust zijn, met antiek-en rommelmarkt, diverse opvoeringen her en der. Maar niet met dat enorm gedreun altijd in onze wijk! (veel erger dan de Paasfoor die we wel aanvaarden)

Aangezien er veel sociale woonwijken gebouwd werden in Kortrijk die nu dringend moeten vernieuwd worden kampen de huisvestingsmaatschappijen met een aanzienlijk geldgebrek. Waarom wordt er niet geopteerd voor het verkopen van een bepaald aantal bestaande woningen (eventueel van gronden na afbraak van krotwoningen) zodat de Goedkope Woning/OCMW het nodige kapitaal hebben om de resterende woningen fatsoenlijk te renoveren?