Extreme regen en lange periodes van droogte zorgen steeds vaker voor problemen in Vlaanderen. Om ons landschap beter voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, werkte de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) samen met lokale partners aan het actieplan Weerbaar Waterlandschap.
Zware regenval en langdurige droogte zorgen steeds vaker voor problemen in Vlaanderen. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zette daarom een gezamenlijk traject op met lokale partners om het actieplan Weerbaar Waterlandschap uit te werken, dat ons landschap beter moet wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Wat is Weerbaar Waterlandschap?
Weerbaar Waterlandschap is een initiatief van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) om gebieden beter te wapenen tegen de uitdagingen van klimaatverandering. In 2022 werden uit 29 gebieden 4 pilootgebieden geselecteerd. Zij ontvangen extra steun om hun plannen uit te voeren en zo een voorbeeld te dienen voor andere regio’s.
In elk van deze gebieden werken lokale besturen, landbouwers, natuurorganisaties en wetenschappers nauw samen aan oplossingen op maat van het landschap. Zo worden de juiste oplossingen op de juiste plek uitgevoerd
4 pilootgebieden
De pilootgebieden zijn verspreid over Vlaanderen. Twee daarvan liggen in West-Vlaanderen.
- Midden- en Zuid-West-Vlaanderen tussen Kortrijk en Roeselare, in de Leievallei.
- Bovenloop van de IJzer in West-Vlaanderen.
- Vallei van de Herk en Mombeek in Limburg.
- Getestreek in Vlaams-Brabant.
Deze gebieden voeren al acties uit via het programma Water-Land-Schap en kregen nu dus extra steun op basis van een diepgaand onderzoek. Dit onderzoek bekeek onder meer de effecten op landbouw, natuur en waterbeheer.
De actieplannen kwamen tot stand in een participatief traject. Lokale overheden, landbouwers, natuur- en milieuorganisaties en waterbeheerders werkten samen, ondersteund door wetenschappers. Zo werden de problemen en mogelijke oplossingen zorgvuldig afgewogen en afgestemd op de noden van elk gebied.

Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Voor het gebied Midden- en Zuid-West-Vlaanderen ligt de focus op het semi-urbane landschap tussen Kortrijk, Roeselare en Waregem.
Deze regio heeft een versnipperd landschap en een bodem die relatief minder water doorlaat. . Dat verhoogt het risico op overstromingen en uitdroging. Daarom kiest men hier voor:
- Het versterken van de beekvalleien (Weimeersbeek, Grote Spiere, Heulebeek en Slijpbeek) als centrale waterdragers.
- Wateropvang op strategische plekken, om zowel overlast te voorkomen als water op te slaan voor landbouw en natuur.
- Slimme maatregelen in dorpskernen en bebouwde zones.
- Acties met landbouwers en burgers om hen weerbaarder te maken.
Stad Kortrijk werkt hierbij samen met Intercommunale Leiedal en de provincie West-Vlaanderen.
Budget
Voor de uitvoering van Weerbaar Waterlandschap is 5 miljoen euro voorzien uit het Vlaams klimaatadaptatieplan.
Elk pilootgebied krijgt 1 miljoen euro voor de eerste fase van uitvoering (2025–2030).
De plannen zijn het resultaat van anderhalf jaar onderzoek, overleg en voorbereidend werk op het terrein.
Meer informatie
Wil je meer weten over het programma Weerbaar Waterlandschap?
Bezoek de website van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM):
Partners
