Vrijwilliger worden, iets voor jou?

Jouw inzet is van onschatbare waarde

Binnen onze organisatie zijn vrijwilligers niet meer weg te denken. Ze bieden dagelijks ondersteuning in onze hulp- en dienstverlening. Voor elk talent & engagement vinden we een plekje.

Er is een waslijst aan functies waar we graag vrijwilligers voor inzetten. Een cafetaria openhouden, Nederlands oefenen, met de computer werken, het onthaal verzorgen in het stadhuis, archiveren, gidsen, voorlezen in de bibliotheek, wijkkranten bedelen, een bezoekje brengen aan mensen die een beperkt sociaal netwerk hebben, nieuwkomers wegwijs maken in de stad,… Meer dan 1000 vrijwilligers engageren zich voor de stad.

Beschik je over ervaring, kennis, creativiteit die je wil delen met anderen? Wil je je nuttig maken? Wil je je inzetten voor de mensen rondom je?

Dan gaan we samen met jou op zoek naar jouw match!

Wie mag vrijwilligerswerk doen?

Je moet 16 jaar zijn of worden in het jaar waarin je vrijwilligerswerk start.

In bepaalde gevallen is er een goedkeuring nodig.

  • Krijg je een uitkering via de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, dan moet je dat melden. Je mag daarna meteen starten. De RVA heeft 12 dagen de tijd om op jouw melding te reageren.
  • Krijg je een ziekte-uitkering dan heb je een toelating van je adviserend geneesheer nodig
  • Krijg je een leefloon dan breng je je maatschappelijk werker op de hoogte
  • Als ambtenaar vraag je toestemming aan je leidinggevende

Voor meer informatie over de vrijwilligerswetgeving kan je terecht op vrijwilligerswetgeving.be

Wij appreciëren jou!

Vrijwilligerswerk bij de stad Kortrijk wordt niet betaald. Wij tonen onze waardering met leuke acties, een verwenmomentje, een vormingsaanbod,… Bovendien hebben jullie inspraak en kunnen jullie mee de werking sturen. Voor ons allebei een meerwaarde. 

Jaarlijks krijg je een heus bedankingsfeest met alles erop en eraan!

Je hebt wel recht op een reële onkostenvergoeding als je voor jouw taak uitdrukkelijk kosten moet maken en je bewijsstukken kan voorleggen.

Ben ik verzekerd?

Een goeie verzekering is een must! De stadsorganisatie staat garant voor al haar vrijwilligers. Kom je iets tegen op weg naar/van je vrijwilligerswerk, dan komt onze verzekering tussen. Stoot je een koffie om in de bar? Of struikelt de persoon met wie je op wandel bent, dan ben je als vrijwilliger niet persoonlijk aansprakelijk. Je doet dit in je rol als vrijwilliger.

Waar vind ik vrijwilligersvacatures?

Ga na wat je graag wil doen! Wat zijn jouw interesses? Welke talenten heb je? 
Wil je een langdurig engagement of eerder sporadisch een handje helpen? Wil je graag iets doen achter de schermen of liever met mensen samen?

Kan je enkel te voet of per fiets komen? Je kan ook dichtbij je woonplaats aan de slag gaan. Daarvoor richt je je best tot de wijkcentra die een heel uitgebreide dienstverlening hebben. Elk wijkcentrum is een warm nest waar vrijwilligers meer dan welkom zijn. Ik wil hulp bieden in mijn buurt 

Heb je nog geen voorkeur? Vind je je weg niet in het grote aanbod? Ontbreek je nog wat info? Of wil je graag een babbel om eens van gedachten te wisselen? Neem dan contact met ons op via vrijwilligers@kortrijk.be of het gratis nummer 1777 en we gaan samen op zoek naar wat het meest bij jou past.

De stad Kortrijk plaatst haar vrijwilligersvacatures op vrijwilligerswerk.be. De lijst is niet compleet, je vraagt best nog eens na welke mogelijkheden er bij de stad zijn via vrijwilligers@kortrijk.be