In juni 2024 opende het nieuwe Stadsgroen Vlasakker, een prachtig natuurgebied van 17 hectare. Vlasakker biedt ongerepte natuur en ruimte voor water. Bezoekers kunnen genieten van de nieuw aangelegde wandelpaden, die het groengebied met de omgeving verbinden. Het is een ideale plek om te wandelen, want fietsen en elektrische steps zijn er niet toegestaan.
Tegelijk werd het Stadsgroen Lange Munte gerealiseerd. Via een doorsteek langs Ecolab bij KU Leuven Kulak en een veilige oversteek van de Ambassadeur Baertlaan kom je bij de groenzone. Die vormt een uitkijkpunt voor het achtergelegen open landschap.
Het natuurbeheerplan en het toegankelijkheidsreglement voor stadsgroen Vlasakker en omgeving behandelt het voorziene bos- en natuurbeheer voor de komende 24 jaar in stadgroen Vlasakker, het Ecolab (KULAK) en de groenzone naast begraafplaats Hoog-Kortrijk. Deze drie deelgebieden, elk met hun eigen karakter en specifieke waarde voor mens en natuur, vormen samen belangrijke groene structuur in het stadsdeel Hoog-Kortrijk.
Ontwerpplan inkijken
Iedereen kan het ontwerp van het natuurbeheerplan en het toegankelijkheidsreglement voor stadsgroen Vlasakker en omgeving inkijken van 7 juli tot en met 8 augustus 2025.
- Na afspraak bij de dienst Bouwen, Milieu en Wonen van de stad Kortrijk (Leiestraat 21, 8500 Kortrijk)
-
Online via het e-loket natuurbeheerplannen van het Agentschap voor Natuur en Bos:
Opmerkingen of bezwaren
Tot en met 8 augustus 2025 kan je schriftelijk of via e-mail reageren.
Agentschap voor Natuur en Bos - AVES West-Vlaanderen
Koning Albert II-laan 15 bus 177 - 1210 Brussel
e-mail: aves.wvl.anb@vlaanderen.be
Documenten
Ontwerp toegankelijkheidsreglement Vlasakker - Ecolab - Lange Munte


Het Vlonderpad
Het Vlonderpad is een plankenweg dat centraal door het Stadsgroen loopt. Het is een mooie wandelroute die je naar verschillende uitzichtpunten leidt. Langs het Vlonderpad zijn er fijne zitplekken waar je kunt genieten van het uitzicht.

Natuurlijk bufferbekken
De beleving van het bufferbekken wordt mooier met een vlonder en is een indrukwekkend uitkijkpunt. De bufferbekkens zijn aangelegd om de Pietje Patersbeek, die nu in buizen ligt, niet te overbelasten. Dankzij deze bufferbekkens kon het grote groenproject Vlasakker beginnen. De natuur die hier is ontstaan, samen met de oorspronkelijke beplanting, bruggen en wandelpaden, hoort nu helemaal bij Vlasakker.

Natuurplek voor mens en dier
Stadsgroen Vlasakker is een mooie natuurplek waar zowel mensen als dieren beter van worden. Dieren zoals watervogels, fazanten, hazen en zelfs een ree hebben hier al een thuis gevonden. De bestaande planten, struiken en bomen zijn behouden, versterkt en uitgebreid.
De beekvallei van de Pietje Patersbeek is natuurlijk ingericht met zachte oevers, zodat de natte natuur meer ruimte krijgt. Een bestaande natte zone is veranderd in een moerasbos, waar bijzondere planten en dieren kunnen wonen en groeien.

Participatie met de buurt
De aanleg is tot stand gekomen na een geslaagd traject met omwonenden en belanghebbenden. Organisaties zoals Natuurpunt, KU Leuven Kulak en hogeschool VIVES, evenals bewoners van de buurt, zijn hierbij betrokken. Samen hebben we een plek gecreƫerd waar zowel mensen als dieren kunnen groeien en bloeien.

Contact
Voor vragen kan je terecht bij klimaat@kortrijk.be of 1777.
21 november 2021
Buurtbewoners werden uitgenodigd voor het infomoment waar het voorontwerp werd toegelicht. Bewoners konden hun insteek en feedback meegeven.
30 juni 2022
Het definitieve ontwerp werd voorgesteld, gevolgd door een geleide wandeling door het gebied.