Zuid-West-Vlaanderen Roeiclub

Zuid-West-Vlaanderen Roeiclub

Zuid-West-Vlaanderen Roeiclub

Bekijk op Google Maps

Glijdend over het water, de roeispanen in de lucht. Na elk slag geeft de roeier een onvergelijkbaar genot dat grotendeels de fysieke inspanning compenseert.

De gemeenschappelijke inspanning in een boot, de perfecte symmetrie van bewegende lichamen, maakt roeien een van de meest collectieve sporten.

 Zoals elke activiteit die materiaal gebruikt, is psychomotoriek erg belangrijk. Alles beweegt; de zetel, de romp, de riemen, het lichaam. Dat alles op een boot van maar 29cm breed en toch zijn de roeiers in perfect evenwicht. Roeien vereist een geweldige aanpassing. Elk roeier van de acht van Oxford of Cambridge verdient zijn plaats. Roeien kan worden beoefend in teams van 2,4,8 roeiers of alleen (skiff).

 Roeien kan om twee redenen een volledige sport genoemd worden: een maximaal aandeel van alle spieren wordt bij de roeibeweging aangesproken. De beenspieren zorgen voor het overgrote deel van de voortstuwende kracht. Ook arm-, buik- en rugspieren worden doorheen de roeibeweging sterk aangesproken. De hartspier is dan weer de meest belaste en daarom het middelpunt van onze aandacht op trainingsinspanningen.

De tweede reden ligt in de aard van inspanningen die een 2000 meter (of 7min) race vergt: kracht, krachtuithouding om te eindigen in het rood: in weerstand. Een uitgekiend trainingsprogramma bestaat uit een puzzel van de meest diverse inspanningen die ons lichaam aankan. De brede onderbouw bestaat evenwel uit duurinspanningen.

Ben je geïnteresseerd om aan te sluiten bij deze club in oprichting, neem dan contact op met Serge Miesse (LO lic trainer-A Roeien): serge.miesse@telenet.be of 0475 59 52 28

Oefenen en Trainen

Het kanaal Zwevegem-Moen, is één van de beste plaatsen om te roeien in België: 5 km in een rechte lijn met kalm water en glooiende oevers.

Instappen aan de Zwevegem Kayak Club. Alleen op afspraak met de trainer Serge.