droombeeld site van marcke

Nieuw stadsdeel op oude site Van Marcke

Van Marcke bouwde een duurzaam logistiek centrum aan de rand van Kortrijk (Aalbeke). De oude stek in de Weggevoerdenlaan staat leeg maar heeft een boeiende toekomst voor de boeg. Van Marcke sloeg als eigenaar de handen in elkaar met Stad Kortrijk om samen vorm te geven aan een toekomstbestendig nieuw stadsdeel.  Samen met het Team Vlaams Bouwmeester werd een open oproep gelanceerd naar een ontwerpteam. Het collectief UAU (Hasselt) en Omgeving (Antwerpen) kwam als winnaar uit de bus om de toekomst van de site uit te tekenen.

Masterplan voor de toekomst

De grote site aan de Weggevoerdenlaan ligt tussen het station en de Pottelberg, vlakbij een aantal scholen en op wandelafstand van het centrum en Kortrijk Weide. Een strategische ligging waar een nieuw stadsdeel kan groeien met plaats voor bedrijvigheid, wonen, werken, leren en leven. Het aangeduide ontwerpteam Omgeving - UAU werkt een masterplan uit voor de hele site. 

De jury van de open oproep koos voor een ontwerpteam dat de site niet herdacht vanuit een tabula rasa maar de historische kracht en gebouwen van de site wist te behouden, verbouwen, hervormen en herdenken in zijn functionele nood van vandaag én morgen. Het ontwerpteam schuift een toekomstbestendig plan naar voor gedurende het hele traject kan bijgestuurd worden in functie van maatschappelijke tendensen, noden en evoluties.
 

Meer info

site Van Marcke