We klikken, scrollen, streamen en automatiseren erop los — vaak zonder na te denken over de onzichtbare ecologische kost van al die digitale luxe. Digitalisering en artificiële intelligentie bieden eindeloze mogelijkheden en efficiëntie, maar ze verbruiken ook energie, water en grondstoffen op een schaal die we vaak niet beseffen. Wat we zelden horen: onze digitale voetafdruk groeit explosief, en die is verrassend tastbaar voor het klimaat. IT en AI zijn niet alleen deel van de oplossing voor de klimaatproblematiek, ze zijn ook steeds meer deel van het probleem.
Deze interactieve studieavond biedt een diepere blik op hoe bits en bytes bijdragen aan CO₂-uitstoot, en vooral wat je eraan kan doen, als professional en als burger. Verwacht geen pure theorie, wel inzichten die blijven hangen, inspirerende voorbeelden én haalbare quick wins.
Programma
18.30 – 19.00 uur | Onthaal
19.00 – 19.10 uur | Welkom
TBC - Gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen
19.10 – 19.40 uur | Wat is digitale duurzaamheid? Urgentie en praktijk
Tim Sterckx - Managing partner EpicHorizons, alumnus Sustainability Leadership Programme van KU Leuven
19.40 – 21.00 uur | Waarom moeten we onze digitale voetafdruk verkleinen en hoe kunnen we dat doen?
We gaan in dialoog met experten uit technologie, beleid, onderzoek en praktijk. Aan de hand van stellingen, scherpe vragen en input van het publiek duiken we in vraagstukken zoals: Hoe groot is de impact van het internetgebruik? Wat is de impact van datacenters? Wie draagt verantwoordelijkheid voor de digitale voetafdruk? Welke rol speelt de wetgeving in digitale duurzaamheid? Wat zijn praktische quick wins voor bedrijven en gebruikers?
21.00 – 22.00 uur | Netwerkreceptie en opleidingsinfomarkt
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
E. Sabbelaan 53
8500 Kortrijk