Afwerpmunitie

De kans dat we afwerpmunitie vinden is klein. Maar omdat die er is, willen we iedereen goed informeren en nemen we de grootste voorzorgsmaatregelen. De stad stelde hiervoor samen met de veiligheidsdiensten en de projectpartners een veiligheidsplan op. 

Wat als we afwerpmunitie vinden?

 Als we afwerpmunitie detecteren in de werkzone, leggen we de werken stil. Omdat we dan de munitie niet geraakt hebben, is er geen direct gevaar en kunnen we dus alles goed plannen. Indien nodig organiseren we een evacuatie om de munitie te ontmantelen. Er blijft een zeer kleine kans dat we munitie niet detecteren en deze tijdens de werken toch raken. Dan moet het allemaal wat sneller gaan en wordt de munitie binnen de 10 uur ontmanteld.  

Hoe verloopt de evacuatie?

Een evacuatie is een zeer ernstige maatregel en zal enkel gebeuren als het echt nodig is. Afhankelijk van de zwaarte van de munitie die gevonden wordt, geldt een andere perimeter. In het ergste geval is er bij deze werken een evacuatie nodig binnen een perimeter van 800 meter. Daarnaast geldt er dan ook een schuilperimeter tot 1,2 km waarbij bewoners niet moeten evacueren maar wel binnen blijven. Maar dat is een theoretisch verhaal. In praktijk zal de perimeter meestal beperkt blijven tot 100 meter. Dit wordt bepaald door Dovo, in overleg met de veiligheidsdiensten en Bom-Be, een gespecialiseerd bedrijf in explosievenopsporing.

Hoe brengen we je op de hoogte?

De politie wordt massaal ingezet en brengt je op de hoogte. Ook via de media en de sociale media van de stad zal je steeds de laatste stand van zaken kunnen raadplegen. De politie bewaakt en beveiligt tijdens zo’n evacuatie jouw huis en jouw bezittingen. De hulpdiensten gaan van deur tot deur en evacueren woonblok per woonblok. 

Waar wordt geëvacueerd?

Evacuatieperimeter 100

Wie binnen de 100 perimeter van de werkzone woont, krijgt preventief een brief met richtlijnen en een deurhanger met een groene ‘IK BEN WEG’-kant en een rode ‘HULP GEVRAAGD’ –kant. 

Evacuatieperimeters 100-300-500-650-800

Voor wie buiten de 100 perimeter woont, is de kans op evacuatie zeer klein. Als evacuatie nodig is, krijgen ook deze bewoners een brief met richtlijnen.

Wat te doen bij een evacuatie?

1. Neem uit voorzorg volgende zaken mee:

 • identiteitskaart en persoonlijke spullen voor een hele dag. Dit best voor elk lid van jouw gezin.
 • medicatie
 • GSM en een oplader
 • voor de kleintjes: speelgoed, babyvoeding, luiers, …

2. Laat het huis veilig achter:

 • Schakel alle elektrische toestellen en apparaten uit die problemen kunnen geven (koffiezet, strijkijzer, …).
 • Ijskast en diepvries mogen aanblijven.
 • Sluit alle vensters en deuren goed af.
 • Hang bij het verlaten van jouw woning de groene ‘IK BEN WEG’-kant van de bijgevoegde deurhanger aan de voordeur van het huis om de controle door de politiediensten te vereenvoudigen.
 • Geraak je door omstandigheden zelf niet weg uit je woning? Hang dan de rode ‘HULP GEVRAAGD’ –kant uit en wacht op hulp. Als dat fysiek moeilijk is voor jou, spreek je best met buren af dat zij de deurhanger komen plaatsen in geval van evacuatie.

 3. Ga naar een plaats buiten de evacuatieperimeter.

 • Als dat kan, ga je best naar vrienden, kennissen of familie die buiten de evacuatiezone wonen.
 • Kan dat niet? Dan kan je terecht in het opvangcentrum dat zal georganiseerd worden in evenementenhal Depart, Nelson Mandelaplein 18 op Kortrijk Weide. We zetten lijnbussen in voor het vervoer.

Van zodra alles veilig is, kan je terug naar huis.

Nog vragen?

Als je op het moment van de evacuatie extra vragen hebt, kan je terecht op het gratis nummer 1777 van de stad Kortrijk, elke werkdag van 9u tot 17u.

Als de evacuatie buiten de openingsuren plaatsvindt, zal een callcenter worden ingericht. Het telefoonnummer daarvan zal via de media bekend gemaakt worden en via een automatische boodschap als je belt naar het gratis nummer 1777. Het verloop van de evacuatie zal je verder kunnen volgen via de website (www.kortrijk.be), de facebookpagina (www.facebook.com/stadkortrijk) en de Twitter-account (@8500kortrijk) van de stad Kortrijk.