De Spelotheek, voor speelvogels groot en klein

Gepubliceerd op maandag 25 september 2023
Liesbeth

Wie graag spelletjes speelt of op zoek is naar ander speelgoed voor zijn kinderen, is bij de Spelotheek aan het juiste adres. Met 1.700 artikelen in het assortiment is er voor elk wat wils. Een mooie aanwinst voor de Deelfabriek.

Spellen lenen aan een klein prijsje

Liesbeth Verplancke is coördinator van de Spelotheek. Liesbeth: “We werken met een simpel systeem. Een lidmaatschap van een jaar kost € 5. Wie de UiTPAS met het sociaal tarief heeft, betaalt maar € 1. Daarna kan je kiezen uit ons grote aanbod en 5 spellen per keer ontlenen. Per spel betaal je € 0,50 of € 1 voor een volksspel. Met het sociaal tarief is dat zelfs maar € 0,10 of € 0,20 voor een volksspel. Je mag de spellen 4 weken thuis gebruiken. Daarna breng je ze terug en kan je nieuwe spelletjes meenemen.”

Een spel voor iedereen

Liesbeth: “De spellen zijn geschikt voor alle leeftijden. We rangschikken ze volgens leeftijdscategorie, zodat je snel vindt wat je zoekt. We hebben ook een mooi aanbod fantasiemateriaal, zoals poppen(huizen), Playmobil, verkleedkledij, … Daarnaast kan je bij ons bewegingsmateriaal lenen zoals springzakken, speciale fietsjes, enzovoort. Voor scholen hebben we heel wat didactisch materiaal. Dat zijn spellen waarmee je Nederlands, rekenen, kloklezen, … oefent. Ook hebben we een heleboel spellen om in de klas seksuele voorlichting te geven, en een specifiek pakket voor OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen). Leerkrachten en de brugfiguren onderwijs in Kortrijk verwijzen daarom regelmatig door naar ons.

We hebben bovendien een aanbod voor mensen met een beperking. Ik denk bijvoorbeeld aan een UNO-spel met braille, een aangepast Twisterspel of speciale dobbelstenen voor slechtzienden. En zelfs aan de senioren hebben we gedacht. Zo hebben we bijvoorbeeld ‘reminiscentiemateriaal’. Dat is materiaal dat herinneringen uit hun verleden kan oproepen.”

Liesbeth en Kathy

Duurzaam

Liesbeth: “Onze bezoekers komen voornamelijk om twee redenen bij ons terecht. Voor sommigen telt vooral het financiële door onze lage prijzen. Maar voor heel wat mensen speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Spellen ontlenen is veel duurzamer dan alles zelf aan te kopen en je huis daarmee vol te stoppen. We bereiken zo een echte mix van mensen: jonge gezinnen, volwassenen, leerkrachten, mensen die het financieel moeilijk hebben, … Op jaarbasis hebben we zo’n 300 à 400 vaste klanten. We bestaan ondertussen 40 jaar dus we hebben al heel wat mensen zien passeren.”

Vrijwilligers

Liesbeth: “De werking van de Spelotheek zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van onze vrijwilligers. Sommigen doen dat wekelijks, anderen werken eerder projectmatig en brengen bijvoorbeeld boxen met spelletjes naar onthaalouders.”

Kathy startte twee jaar geleden als vrijwilliger. Kathy: “Ik was al een tijdje ziek en wou iets doen om onder de mensen te komen. Aangezien ik zelf in een spellenclub zit, was de Spelotheek een logische keuze. Ik sta nu elke vrijdagnamiddag aan het onthaal. Ik geef wat uitleg en help de klanten om een geschikt spel te kiezen. Daarnaast controleer ik de spellen die terug binnengebracht worden: is alle materiaal nog aanwezig, … Als het nodig is, kan ik ook spellen herstellen. Ik volgde een cursus 3D-printen en lasercutten. Als er een stuk ontbreekt, kan ik dat nu zelf uittekenen en 3D-printen.

Ik vind het vrijwilligerswerk echt leuk. Ik kom in contact met heel wat verschillende soorten mensen en voel me terug nuttig. Het geeft meer structuur aan mijn dag. De vrijwilligersbende is ook heel plezant.”

Uitkijken naar de nieuwe Deelfabriek

Liesbeth en Kathy kijken fel uit naar de opening van de nieuwe Deelfabriek: “We zijn al sinds juni bezig met de verhuis. We screenden eerst nog eens grondig al onze spellen, we dachten na over de indeling, … De nieuwe locatie is een superleuk gebouw: mooi, nieuw, maar ook met het nodige karakter. We kijken bovendien uit naar de samenwerking met de andere initiatieven. We hopen dat hun klanten ons ook snel leren kennen.”

Meer info

Spelotheek: Rijkswachtstraat 5, Kortrijk (Deelfabriek)

despeelvogel@destroom.be - 0472 74 16 44 (tijdens de openingsuren)

Website Deelfabriek

Meer nieuws uit SIEN